Pasta z pieczonego bakłażana

9 lis, 2021 | PRZYSTAWKI, DANIA JARSKIE, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Bakłażan upieczony z oliwkami i z zieloną pietruszką połączony. Z olejem rzepakowym  -rozmaryn, oregano, bazylia-  zmiksowany, czosnkiem, czarnym pieprzem doprawiany. Na zimno np. z warzywami z pieczywem podawane lub na ciepło jako dodatek do makaronu dodane.

Składniki

  • 3 bakłażany,
  • 100 g oliwek zielonych,
  • duży ząbek czosnku,
  • pieprz do smaku,
  • 30 ml oleju rzepakowego (plus do polania warzyw i zalania pasty w słoiczkach).

Przygotowanie

Bakłażan kroimy po długości na połowę, nacinany, solimy, odstawiamy na ok. 20 min, następnie polewamy ww. olejem, pieczemy w 180°C, ok. 45 min. 

Upieczone bakłażany studzimy, oddzielamy miąższ od skórki.

Czosnek przeciskamy przez praskę, pietruszkę drobno siekamy. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji z dodatkiem ok. 30 ml oleju.

Pastę przekładamy do słoiczków, zalewamy olejem, żeby tylko ją przykrył, przechowujemy w lodówce.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl