Bakłażan upieczony z oliwkami i z zieloną pietruszką połączony. Z olejem rzepakowym -rozmaryn, oregano, bazylia- zmiksowany, czosnkiem, czarnym pieprzem doprawiany. Na zimno np. z warzywami z pieczywem podawane lub na ciepło jako dodatek do makaronu dodane.
Składniki
- 3 bakłażany,
- 100 g oliwek zielonych,
- duży ząbek czosnku,
- pieprz do smaku,
- 30 ml oleju rzepakowego (plus do polania warzyw i zalania pasty w słoiczkach).
Przygotowanie
Bakłażan kroimy po długości na połowę, nacinany, solimy, odstawiamy na ok. 20 min, następnie polewamy ww. olejem, pieczemy w 180°C, ok. 45 min.
Upieczone bakłażany studzimy, oddzielamy miąższ od skórki.
Czosnek przeciskamy przez praskę, pietruszkę drobno siekamy. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji z dodatkiem ok. 30 ml oleju.
Pastę przekładamy do słoiczków, zalewamy olejem, żeby tylko ją przykrył, przechowujemy w lodówce.
0 komentarzy