Francuski odpływ łososia w kolorowym towarzystwie

20 paź, 2021 | RYBY, PRZYSTAWKI, SZPARAGI | 0 komentarzy

Ciasto francuskie rozwijamy, szparagi, pomidorki dokładamy, pieczemy, jajka przepiórcze wbijamy i chwilę podpiekamy. Na gorące ciasto sera, łososia atlantyckiego wędzonego w dymie dębowym dodajemy, orzechami i świeżymi ziołami posypujemy. To danie wygląda kolorowo i smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno wyjątkowo.

Składniki

  • 100 g łososia atlantyckiego wędzonego w dymie dębowym,
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g,
  • garść cienkich zielonych szparagów,
  • 5-6 jajek przepiórki,
  • 6 pomidorków koktajlowych podsuszonych lub świeżych ,
  • 50 g sera feta w kostce,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 garść orzechów włoskich,
  • świeży koperek,
  • świeża zielona pietruszka,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku.

Przygotowanie

Ze szparagów oderwij stwardniałe końcówki, skrop olejem, posól.

Rada: grube szparagi, pokrój na połowę po długości.

Piekarnik nastaw na 200°C. Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, połóż na nim prostokąt z ciasta francuskiego, dodaj szparagi i pomidorki przekrojone na połowę, oprósz pieprzem. Włóż do piekarnika, po 2 min skręć temp do 185°C, piecz ok. 15 min.

W tym czasie upraż orzechy na suchej patelni. Kiedy ciasto będzie upieczone, wyciągnij, wbij jajka, zapiecz ok. 3 min do momentu, aż się zetnie białko. Na gotowe ciasto dodaj sera feta, łososia atlantyckiego wędzonego w dymie dębowym podzielonego na mniejsze kawałki. Posyp orzechami i dodaj świeże zioła.

.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl