Ciasto francuskie rozwijamy, szparagi, pomidorki dokładamy, pieczemy, jajka przepiórcze wbijamy i chwilę podpiekamy. Na gorące ciasto sera, łososia atlantyckiego wędzonego w dymie dębowym dodajemy, orzechami i świeżymi ziołami posypujemy. To danie wygląda kolorowo i smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno wyjątkowo.
Składniki
- 100 g łososia atlantyckiego wędzonego w dymie dębowym,
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g,
- garść cienkich zielonych szparagów,
- 5-6 jajek przepiórki,
- 6 pomidorków koktajlowych podsuszonych lub świeżych ,
- 50 g sera feta w kostce,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 garść orzechów włoskich,
- świeży koperek,
- świeża zielona pietruszka,
- sól himalajska do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
Przygotowanie
Ze szparagów oderwij stwardniałe końcówki, skrop olejem, posól.
Rada: grube szparagi, pokrój na połowę po długości.
Piekarnik nastaw na 200°C. Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, połóż na nim prostokąt z ciasta francuskiego, dodaj szparagi i pomidorki przekrojone na połowę, oprósz pieprzem. Włóż do piekarnika, po 2 min skręć temp do 185°C, piecz ok. 15 min.
W tym czasie upraż orzechy na suchej patelni. Kiedy ciasto będzie upieczone, wyciągnij, wbij jajka, zapiecz ok. 3 min do momentu, aż się zetnie białko. Na gotowe ciasto dodaj sera feta, łososia atlantyckiego wędzonego w dymie dębowym podzielonego na mniejsze kawałki. Posyp orzechami i dodaj świeże zioła.
.
0 komentarzy