Tagliatelle z kurkami i camembert

26 wrz, 2014 | GRZYBY, MAKARON, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Jesień, czas grzybków zbierania więc zapraszam do mojego przepisu przygotowania. 

Składniki

  • 200 g tagliatelle  ze szpinakiem ,
  • 200 g kurek,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ małej papryczki chili,
  •  1 łyżeczka soku z limonki,
  • 50 g sera camembert,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
  • 1 łyżka masła lub 2 oleju rzepakowego.

Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Dodajemy umyte i osuszone kurki, skrapiamy sokiem z limonki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda. Dolewamy śmietanę, posiekaną papryczkę chili i mieszamy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Ser camembert kroimy w kostkę, dodajemy do kurek, dokładamy odcedzony makaron i całość mieszamy. 

Ozdabiamy zielona pietruszką, doprawiamy pieprzem i możemy podać z ogórkami np. małosolnymi.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl