Babki na święta się wypieka, każdy na nie czeka. Są duże, małe i malutkie, z bakaliami, cytrynowe i bardzo słodziutkie. Każdy ma swoje przepisy sprawdzone, swoje ulubione. Ja jednak lubię eksperymentować i za każdym razem inną babkę przygotować. Tarte migdały częściowo mąkę zastąpiły i smaku wyrazistego dołożyły. Wanilia też swoją nutę dodała, a babka dawny z dziecinnych lat smak uzyskała.
Składniki
ciasto:
- 4 jajka L,
- 100 g masła roślinnego w temperaturze pokojowej,
- 100 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka pasty waniliowej,
- 100 g tartych migdałów,
- 100 g mąki pszennej tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
ponadto:
- 2/3 szklanki cukru pudru,
- jajeczka kakaowe z migdałami.
Przygotowanie
Formę na dużą babkę natłuścić (średnica ok.24 ), obsypać mąką. Piekarnik nastawić na 175°C.
Suche składniki: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i tartymi migdałami.
Masło zmiksować na puszystą masę z cukrem pudrem, dodać jajka, pastę waniliową i miksować ok. 4 min, masa powinna być puszysta i kremowa. Następnie wsypać suche składniki, miksować na najniższych obrotach, tylko tyle, aby składniki się połączyły. Przełożyć do formy, przykryć papierem do pieczenia i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec 30-35 min, przed wyjęciem należy wykonać test patyczka za pomocą długiej wykałaczki.
Lukier:
Do miseczki przesiać przez sitko cukier puder, wlać 1 łyżkę gorącej, przegotowanej wody i za pomocą trzepaczki dokładnie utrzeć, do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Polać babkę, ozdobić całymi i rozkruszonymi jajeczkami wg własnej inwencji.
witam:) jaki rozmiar blaszki użyty w przepisie e?
Witam serdecznie, jest to duża forma na babkę średnica ok 24 cm, wysokość 10 cm.