Przepis na moje chałki weganom w szczególności dedykuję, ale każdego ich smakiem oczaruję. Mleko napojem migdałowym zastąpiłam, jajek, masła nie użyłam, a do ciasta olej rzepakowy dołożyłam. Chałki z mąki do drożdżowych wypieków wyszły idealnie, smakowały genialnie. Nie mówiąc, że to wegańska chałka rodzinę, znajomych poczęstowałam i och, ach, jaka pyszna! – zachwyt usłyszałam.
Składniki
zaczyn:
- 400 ml napoju migdałowego w temp. pokojowej,
- 40 g świeżych drożdży,
- 200 g maki extra wypiek,
- 1 łyżka cukru trzcinowego,
ciasto:
- 120 ml oleju rzepakowego,
- 120 g cukry trzcinowego,
- ½ łyżeczki soli,
- 550 g mąki extra wypiek,
ponadto:
- sezam do obsypania chałki,
- 3 łyżki napoju migdałowego,
- mąka do podsypania.
Przygotowanie
przepis na 2 duże chałki lub kilka mniejszych
Zaczyn:
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki, przykryć folią spożywczą i pozostawić na 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto:
Do zaczynu wlać olej, dodać cukier, sól i dokładnie wymieszać. Wsypać przesianą mąkę, zagnieść ciasto, uformować kulę i pozostawić w misce. Przykryć folią spożywczą, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godziny.
Ciasto ponownie zagnieść, uformować kulę, przekroić na 2 części. Następnie każdą podzielić na 3 lub 4 części, uformować wałki z cieńszymi końcówkami. Przygotować 2 chałki, zapleść warkocz z 3 lub 4 części, kto jak potrafi.
Chałki przełożyć na dużą blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować napojem migdałowym, można posypać sezamem. Pozostawić na ok. 30 min do wyrośnięcia.
Piec w 185°C ok. 30 min.
Rada: do piekarnika na najniższą półkę można dać blachę (od piekarnika) wypełniona wodą i tuż nad nią wsunąć blachę z chałkami. Dzięki pieczeniu z parą chałka będzie pięknie rosła i miała chrupiącą skórkę. Ok. 5 min przed końcem pieczenia wyjąć blachę z wodą, żeby przypiekła się od spodu.
0 komentarzy