Ciasta dyniowe przeważnie na słodko jest wypiekane, ale jeśli olej rzepakowy chili jest do niego dodane, to z pewnością smak zmieni niepowtarzalnie, a smakować będzie idealnie. Dynia pierwsze w piekarniku jest wypiekana, a następnie miksowana. Pestki dyni są wyprażone, potem (połowa) blenderowane. Ciasto na drożdżach wyrobione, z dynią, pestkami dyni połączone, na brytfankę przełożone i na złoto wypieczone. Dyniowe ciasto niebanalne, do przekąszania idealne. Naprawdę wyśmienite, samo bez dodatków, do zjadania znakomite. Ciasto dyniowe słodkie, co tradycyjnie się wypiekało, cukier na chili się pozmieniało. Warto nowych smaków próbować, a czasem jak coś nie wyjdzie to nie ma co żałować. Jeśli w kuchni się nie próbuje, to nowych doznań smakowych się nie skosztuje.
Składniki
- 500 g pieczonej dyni piżmowej,
- 150 g pestek z dyni,
- 500 g mąki do drożdżowych wypieków typ. 550,
- 40 g świeżych drożdży,
- 200 ml ciepłej wody,
- 1 duża płaska łyżka soli (do smaku),
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- świeżo mielone papryczki chili do smaku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego chili Wielkopolski,
- pieprz czarny świeżo mielony,
ponadto:
- tłuszcz do wysmarowania formy,
- mąka do podsypania.
Przygotowanie
Dynię można upiec dzień wcześniej.
Pieczona dynia:
Przekrawamy ją na połowę, wydrążamy pestki, nacinamy w kilku miejscach. Smarujemy olejem chili, oprószamy solą i pieprzem. Układamy na blasze od piekarnika i pieczemy w 180°C ok. 45 min. Miąższ dyni miksujemy na gładką masę.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni, studzimy. Połowę pestek, rozdrabniamy za pomocą blendera.
Ciasto:
Do dużej miski (lub w malakserze) rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 100 g mąki, wlewamy wodę i całość dokładnie miksujemy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min.
Do zaczynu dodajemy sól, pieprz, chili, dynię, rozdrobnione pestki dyni i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy całe pestki dyni, pozostałą część mąki i całość mieszamy.
Okrągłą formę o średnicy ok. 38 cm (może być tortownica, na tarte o wysokich bokach), natłuszczamy i obsypujemy mąką.
Ciasto przekładamy do formy, wierzch wyrównujemy, delikatnie oprószamy mąką, ale nie jest to konieczne. Pozostawiamy na ok. 15 min do wyrośnięcia.
Piekarnik nastawiamy na 185°C, ciasto wkładamy na dolną półkę i pieczemy ok. 45 min. Przed wyjęciem z piekarnika wykonujemy test patyczka, czyli długą wykałaczkę wbijamy w środek ciasta i sprawdzamy czy ciasto przykleja się do patyczka.
lubimy na ostro więc i to zrobimy i zjemy 🙂
Oj smakowało 🙂