Jesień, czas grzybków zbierania więc zapraszam do mojego przepisu przygotowania.
Składniki
- 200 g tagliatelle ze szpinakiem ,
- 200 g kurek,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ małej papryczki chili,
- 1 łyżeczka soku z limonki,
- 50 g sera camembert,
- sól himalajska do smaku,
- pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
- 1 łyżka masła lub 2 oleju rzepakowego.
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Dodajemy umyte i osuszone kurki, skrapiamy sokiem z limonki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda. Dolewamy śmietanę, posiekaną papryczkę chili i mieszamy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Ser camembert kroimy w kostkę, dodajemy do kurek, dokładamy odcedzony makaron i całość mieszamy.
Ozdabiamy zielona pietruszką, doprawiamy pieprzem i możemy podać z ogórkami np. małosolnymi.
0 komentarzy