Bułeczki maślano bakaliowe

21 sie, 2014 | PIECZYWO, SŁODKIE WYPIEKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Bułeczki domowe, smaczne i zdrowe. Ciasto z tartymi bakaliami zmiksowane i rodzynki zostały dodane. W kształcie serca na blasze ułożone, na złoty kolor upieczone, z mlekiem podane i miodem posmarowane. 

Składniki

  • 80 g cukru brązowego,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 300 g mleka,
  • 2 żółtka,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki tartych orzechów laskowych,
  • 2 łyżki tartych migdałów,
  • 50 g rodzynek,
  • 1 jajko do posmarowania bułek.

Przygotowanie

Do naczynia wysokiego włóż cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko, wszystko wymieszaj. Następnie dodaj żółtka, miękkie masło i całość zmiksuj robotem kuchennym. Powoli dodawaj mąkę, bakalie i wyrób ciasto. Przełóż je do miseczki wysypanej mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min. Z ciasta uformuj małe bułeczki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ponownie odstaw do wyrośnięcia na kolejne 15 -30 min, przykryj bawełnianą ściereczką. Następnie wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz w piekarniku w 180°C, ok. 20 min.

Takie bułeczki możesz upiec wieczorem, żeby dzieci mogły zjeść je na śniadanie. Najlepiej smakują posmarowane masłem, miodem i z ciepłym mlekiem.

Jeśli dzieci będą Wam pomagać robić bułeczki, układać na blasze, na pewno będą im bardziej smakowały.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl