Babeczki marcepanowe

18 maj, 2015 | BABECZKI, SŁODKIE WYPIEKI, WIELKANOC, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Babeczki o nucie migdałowej, kawałeczki marcepanu w sobie schowały i dzięki temu przepyszny smak uzyskały. Efekt smażenia podczas pieczenia daje ciekawe zakończenie, bo babeczki smakują jak marzenie. Zewnątrz są chrupiące, kolorem złota mieniące, a środek jest mięciutki, marcepanowy, słodziutki. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego warto przygotowywać wypieki na bazie mleka i masła”.

Składniki

ok. 12 szt.: 

  • 110 g cukru pudru,
  • 200 g masła,
  • 120 ml mleka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 100 g masy marcepanowej,
  • 5 kropel ekstraktu migdałowego,
  • cukier puder do posypania babeczek.

Przygotowanie

Masło roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy z ciepłym mlekiem, intensywnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą (tzw. suche składniki).

Jajka dobrze ubijamy, stopniowo dodajemy ekstrakt migdałowy, cukier z wanilią i cukier puder. Wlewamy masło z mlekiem i nadal ubijamy. Całość mieszamy z suchymi składnikami na jednolitą, gładką masą. Dodajemy małe kawałeczki masy marcepanowej i mieszamy.

Masę przekładamy do sylikonowych foremek na muffinki i pieczemy 18 – 20 min w rozgrzanym piekarniku do 175°C.

Rada: babeczki pieczemy w sylikonowych foremkach, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury wytapia się tłuszcz, w którym na początku smażyć będą się babeczki, a jeśli użyjemy papierowych papilotek, nie uzyskamy tego efektu.

Zaraz po upieczeniu, babeczki wyciągamy z foremek, odstawiamy do przestygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.

2 komentarze

  1. Ola

    Fajny przepis 🙂 uwielbiam muffinki ale z marcepanem jeszcze nie jadłam 🙂 czas spróbować

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Zawsze warto próbować czegoś nowego, a nóż będzie smaczne 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Chleb domowy z ziarnami

Chleb domowy z ziarnami

Polecam chleb, którego nie wyrabiamy, a tylko dużą łyżką mieszamy. W cieście mnóstwo ziaren znajdziecie i nawet...

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl