Babeczki o nucie migdałowej, kawałeczki marcepanu w sobie schowały i dzięki temu przepyszny smak uzyskały. Efekt smażenia podczas pieczenia daje ciekawe zakończenie, bo babeczki smakują jak marzenie. Zewnątrz są chrupiące, kolorem złota mieniące, a środek jest mięciutki, marcepanowy, słodziutki. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego warto przygotowywać wypieki na bazie mleka i masła”.
Składniki
ok. 12 szt.:
- 110 g cukru pudru,
- 200 g masła,
- 120 ml mleka,
- 200 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 100 g masy marcepanowej,
- 5 kropel ekstraktu migdałowego,
- cukier puder do posypania babeczek.
Przygotowanie
Masło roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy z ciepłym mlekiem, intensywnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą (tzw. suche składniki).
Jajka dobrze ubijamy, stopniowo dodajemy ekstrakt migdałowy, cukier z wanilią i cukier puder. Wlewamy masło z mlekiem i nadal ubijamy. Całość mieszamy z suchymi składnikami na jednolitą, gładką masą. Dodajemy małe kawałeczki masy marcepanowej i mieszamy.
Masę przekładamy do sylikonowych foremek na muffinki i pieczemy 18 – 20 min w rozgrzanym piekarniku do 175°C.
Rada: babeczki pieczemy w sylikonowych foremkach, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury wytapia się tłuszcz, w którym na początku smażyć będą się babeczki, a jeśli użyjemy papierowych papilotek, nie uzyskamy tego efektu.
Zaraz po upieczeniu, babeczki wyciągamy z foremek, odstawiamy do przestygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.
Fajny przepis 🙂 uwielbiam muffinki ale z marcepanem jeszcze nie jadłam 🙂 czas spróbować
Zawsze warto próbować czegoś nowego, a nóż będzie smaczne 🙂