Wakacje, lato, grillowanie….. czas na nowych dań degustowanie.
Składniki
- 3 szt. filetów z kurczaka,
- 200 g mielonej wołowiny,
- 250 g sera sałatkowo-kanapkowego solankowego półtłustego,
- musztarda sarepska Roleski,
- 3 – 4 garście świeżego szpinaku,
- ok. 25 – 30 szt. oliwek zielone cale bez pestek,
- ok. 800 g młodych małych ziemniaków,
- 2 duże czerwone cebule,
- 1 czerwona papryka,
- 2 – 3 marchewki,
- 1 młoda cukinia,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- sól himalajska do smaku,
- olej rzepakowy z chili,
- olej rzepakowy,
- świeża mięta,
- świeża zielona pietruszka,
- 1 płaska łyżka ciętej trawy cytrynowej (suszona lub świeża),
- 1 garść posiekanego świeżego lubczyk (lub 1 kopiata łyżka suszonego),
- mielona słodka papryka wędzona.
Przygotowanie
Warzywa:
Ziemniaki myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, przekładamy do miski. Polewamy olejem chili, doprawiamy solą i mieszamy. Przekładamy je na folię aluminiową do pieczenia. Dodajemy gałązki pietruszki, mięty i przykrywamy folią.
Obrane marchewki kroimy po skosie na plasterki, cebulę w ósemki, paprykę w paski, a cukinię w większe kawałki (kostkę, plastry). Przekładamy je do miski, dodajemy trawę cytrynową, lubczyk, oprószamy solą i pieprzem. Polewamy olejem rzepakowym i całość dokładnie mieszamy. Warzywa przekładamy do aluminiowych foremek na keksówki.
Rada: zamiast keksówek, można zawinąć warzywa w folię, należy podzielić na 2 -3 części.
Rolada:
Mięso mielone mieszamy z rozdrobnionym serem, doprawiamy do smaku pieprzem. Dzielimy na 3 porcje.
Filety z kurczaka myjemy, suszymy, papierowym ręcznikiem, i rozbijamy jaka najcieniej. (Pomocna tu będzie folia spożywcza, mięso układamy między nią i rozbijamy za pomocą tłuczka, kurczak dzięki temu nam się nie rozpadnie i łatwo będzie można zwinąć w roladę). Tak rozbite filety smarujemy musztardą sarepska. Następnie układamy szpinak, wzdłuż dłuższego boku dodajemy przygotowane mięso mielone (w formie walca). Na mięsie, po długości układamy oliwki jedną koło drugiej. Całość zwijamy na roladę, zaczynając od strony z dodatkami. Przekładamy na natłuszczoną olejem folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy).
Warzywa i rolady grillujemy na dobrze rozgrzanym rożnie. W trakcie grillowania odwracamy ziemniaki, rolady, a warzywa mieszamy. Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków i grubości rolady, ok. 30 min.
Przed podaniem warzywa (bez ziemniaków) posypujemy papryką wędzoną.
Rada: rolady nie powinno się solić, ponieważ musztarda, oliwki, serek nadają słony smak.
0 komentarzy