Bułeczki domowe, smaczne i zdrowe. Ciasto z tartymi bakaliami zmiksowane i rodzynki zostały dodane. W kształcie serca na blasze ułożone, na złoty kolor upieczone, z mlekiem podane i miodem posmarowane.
Składniki
- 80 g cukru brązowego,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 50 g świeżych drożdży,
- 300 g mleka,
- 2 żółtka,
- 50 g miękkiego masła,
- 500 g mąki pszennej,
- 2 łyżki tartych orzechów laskowych,
- 2 łyżki tartych migdałów,
- 50 g rodzynek,
- 1 jajko do posmarowania bułek.
Przygotowanie
Do naczynia wysokiego włóż cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko, wszystko wymieszaj. Następnie dodaj żółtka, miękkie masło i całość zmiksuj robotem kuchennym. Powoli dodawaj mąkę, bakalie i wyrób ciasto. Przełóż je do miseczki wysypanej mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min. Z ciasta uformuj małe bułeczki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ponownie odstaw do wyrośnięcia na kolejne 15 -30 min, przykryj bawełnianą ściereczką. Następnie wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz w piekarniku w 180°C, ok. 20 min.
Takie bułeczki możesz upiec wieczorem, żeby dzieci mogły zjeść je na śniadanie. Najlepiej smakują posmarowane masłem, miodem i z ciepłym mlekiem.
Jeśli dzieci będą Wam pomagać robić bułeczki, układać na blasze, na pewno będą im bardziej smakowały.
0 komentarzy