Gdy kurki jeszcze swój sezon mają, to pięknie ze złocistym kalafiorem współgrają.
Kalafior w przyprawach — w piekarniku pieczony, z podsmażonymi kurkami pysznie połączony.
Serem zielonym, bo z pesto bazyliowym posypany i dużą garścią zielonej pietruszki podawany.
Składniki
- 1 kalafior
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz kolorowy
- mielona kurkuma
- mielona wędzona papryka słodka
- 250 g świeżych kurek
- 1 łyżka masła
- ½ dużej cebuli
- 1 duży ząbek czosnku
- pieprz
- odrobina soku i skórki z cytryny
- świeża natka pietruszki
- ser z pesto bazyliowym lub innym ulubionym
Przygotowanie
Kalafior:
Kalafiora pokroić na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, polać olejem. Ułożyć plastry kalafiora, obtoczyć je w oleju z obu stron.
Oprószyć solą, kurkumą, wędzoną papryką i pieprzem. Podlać niewielką ilością wody (ok. ½ szklanki). Piec w 200°C przez ok. 40 minut. Na początku można przykryć folią aluminiową — zdjąć ją, gdy kalafior zmięknie. Pod koniec pieczenia warto odwrócić plastry na drugą stronę, żeby się równomiernie zrumieniły.
Kurki:
Cebulę i czosnek drobno posiekać, pietruszkę poszatkować. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę. Dodać czosnek i chwilę podsmażyć. Dorzucić oczyszczone kurki. Nie mieszać od razu — pozwolić im się lekko podsmażyć. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną skórki i sokiem z cytryny. Pod koniec dodać posiekaną pietruszkę.
Podanie:
Plastry pieczonego kalafiora podawać z kurkami, startym serem z pesto bazyliowym i świeżą pietruszką. Można też dodać ulubiony sos jogurtowy — np. z jogurtu naturalnego z solą i pieprzem.













0 komentarzy