Składniki
4 porcje:
- 150 g mąki pszennej,
- 150 ml mleka,
- 10 g oleju rzepakowego,
- 1 jajko,
- 150 g wody,
- ½ łyżeczki soli,
- szczypta cukru,
- pieprz świeżo mielony do smaku,
- 1 łyżka koperku,
- szczypta kurkumy,
- olej do smażenia,
pasta z wędlin:
- 1 cebula.
- 100 g wędliny,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 1 łyżka musztardy,
- 50 g majonezu,
koreczki (składniki w zależności wykonanych koreczków):
- oliwki zielone,
- pomidorki koktajlowe,
- cebulki srebrzyste,
- koperek,
- kiełki rzodkiewki.
Przygotowanie
Naleśniki: wszystkie składniki ze sobą mieszamy, w zależności od gęstości ciasta, wodę lub mąkę dokładamy. Naleśniki z ciasta smażymy i między czasie pastę z szynki robimy.
Pasta: cebulę, wędlinę, jajko, drobno siekamy, majonez, musztardę dokładamy. Całość dokładnie blenderem rozdrabniamy, mieszamy i pastę gotową już mamy.
Pastą naleśniki smarujemy, następnie je rolujemy. Na części je przecinamy, na wykałaczki nabijamy. Do środka ogóreczek i pomidorki wkładamy, koperkiem i kiełkami rzodkiewki ozdabiamy. Oliwki, cebulki na wykałaczki nadziewamy i fajną przystawkę mamy.
0 komentarzy