Jest to bezmięsne danie, które każdemu posmakuje i niewiele kosztuje. Warzywa są w ryżu uduszone, sosem sojowym doprawione. Smak. grzybów jest wyczuwalny, a fasolka adzuki nadaje całości wygląd niebanalny.
Składniki
- 450 g mrożonych warzyw np. cukinii, brokuła, kalafiora, marchewki oraz fasolki płaskostrąkowej,
- 200 g białego ryżu,
- 2 kostki bulionu z grzybami leśnymi,
- 1 cebula,
- 200 g fasoli adzuki,
- 1 łyżka kminku,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- pieprz czarny świeżo zmielony do smaku,
- pęczek szczypiorku świeżego,
- 8 łyżek oleju rzepakowego,
- sos sojowy ciemny do smaku ok. 2 łyżki.
Przygotowanie
Fasolę moczymy ok. 10 godz. (najlepiej przez noc) w proporcji: 4 porcje wody do 1 porcji fasoli.
Przed gotowaniem fasoli zmieniamy wodę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kminek i gotujemy ok. 40 min. Odcedzamy, płuczemy przegotowaną wodą z nadmiary kminku, wyciągamy ziele i liście laurowe.
W garnku o szerokim dnie wlewamy 5 łyżek oleju, podgrzewamy, dodajemy ryż który prażymy. Dolewamy 400 wrzącej ml wody, dodajemy kostki grzybowe, mieszamy i dusimy na małym ogniu. W tym czasie na rozgrzanej patelni z 3 łyżkami oliwy, podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy mrożonki, podsmażamy ok. 3 min. Warzywa z cebulą, fasolę, dodajemy do ryżu, mieszamy i dusimy pod przykryciem jeszcze 10 min. Pod koniec dodajemy sos sojowy i dolewamy wrzącej wody w zależności od potrzeby gotowania ryżu. Wszystkie składniki powinny być miękkie i przejść się nawzajem smakami.
Przed podaniem doprawiamy pieprzem świeżo zmielonym i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
0 komentarzy