Odkąd pamiętam, zupa ziemniaczana, często była u mnie gotowana. Na rosole była przygotowywana i śmietaną zabielana. Ja jednak ziemniaczaną inaczej ugotowałam i na krem zmiksowałam. Użyłam cebuli i ziemniaków czerwonych, przypraw ulubionych, następnie całość zmiksowałam i z mieszanką przypraw – suszonych pomidorów z chili podałam. Zupa wyszła bardzo kremowa, w smaku nietypowa.
Składniki
- 3 duże czerwone cebule,
- 1 kg czerwonych ziemniaków,
- 2 średnie marchewki,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 ząbki czosnku,
- 3-4 liście czosnku niedźwiedziego,
- garść świeżego lubczyku (2 gałązki),
- ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
- 1 płaska łyżeczka mielonej papryki wędzonej,
- mielony pieprz cayenne do smaku,
- sól do smaku,
ponadto:
- mieszanka przypraw – suszone pomidory z chili.
Przygotowanie
Cebulę kroimy w wiórka, ziemniaki i marchew w kostkę.
W garnku (min. 1,5 l) rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę z dodatkiem cukru, dodajemy warzywa i całość podgrzewamy ok 2 min, ciągle mieszając. Zalewamy 1 litrem gorącej wody, dodajemy czosnek, lubczyk i czosnek niedźwiedzi. Gotujemy pod przykryciem, do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Wyciągamy lubczyk, czosnek niedźwiedzi i całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Dopiero teraz dodajemy paprykę słodką i wędzoną, sól, mieszamy blenderem, a na sam koniec doprawiamy pieprzem cayenne.
Rada: jeśli wolicie rzadszą zupę wystarczy dolać przegotowanej gorącej wody i połączyć za pomocą blendera. Jednak zupa najlepiej smakuje gdy jest gęsta.
Gorącą zupę, tuż przed podaniem posypujemy mieszanką przypraw suszonych pomidorów z chili. Przyprawy pod wpływem ciepła miękną i nadają zupie fajnego smaku.
Wygląda apetycznie! 🙂
Dziękuję i zapraszam do jej wypróbowania 🙂 Pozdrawiam