Sałatka niebanalna, w smaku oryginalna, z kuskusu perłowego przygotowana, słodko ostrymi smakami podkręcana. Ser typu śródziemnomorskiego w zalewie z mango z dodatkiem chili dodaje nuty orientalnej, wyjątkowej, niebanalnej. Warzywa i owoce dodatkowo delikatny kuskus podkręcają, po połączeniu niepowtarzalnego smaku nadają. Sałatka dobrze schłodzona, oliwą pietruszkową skropiona, z roszponką, rukolą podana i uczta kulinarna jest zagwarantowana.
Słodkie z nutą ostrości wyczuwamy, miękkie, chrupiące, delikatne, kremowe, składniki mamy, kolorami, smakami się bawimy i właśnie takie sałatki najbardziej lubimy.
Składniki
oliwa pietruszkowa:
- pęczek świeżej zielonej pietruszki,
- 150 ml oliwy z oliwek,
- sok z cytryny do smaku,
- sól,
sałatka:
- 1 opakowanie sera typu śródziemnomorskiego w kostkach, w zalewie olejowej z Mango & Chili 100 g lub innego ulubionego,
- 1 mała cebula czerwona,
- 10 szt. physalis (miechunki),
- 150 g kuskusu perłowego,
- 1 szklanka mrożonego groszku,
- ½ łyżeczki cukru,
- duża garść pomidorków cherry drobnoowocowych,
- 2-3 łyżki ziaren granatu,
- duża garść rukoli,
- duża garść roszponki,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- suszona chili świeżo mielona do smaku,
- listki mięty pieprzowej,
- limonka.
Przygotowanie
Oliwa pietruszkowa:
Oliwę podgrzać do 60°C. Pietruszkę z łodygami drobno pokroić, zalać oliwą, zmiksować blenderem na gładko. Doprawić solą i sokiem z cytryny do smaku. Przelać przez bardzo gęste sito, pozostawić, żeby spokojnie się przecedziła.
Rada: można przyspieszyć ten proces przez przyciśnięcie jej przez gazę. Odciśniętą pietruszkę nie wyrzucamy, można użyć jej jako dodatek do innych dań, ja zamroziłam, później dodałam do zupy. Oliwę przechowujemy przez kilka dni w lodówce, w zamkniętym słoiczku.
Sałatka:
Kuskus ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić.
Cebulę pokroić w bardzo drobną kosteczkę, oprószyć solą, żeby lekko zmiękła. Dodać ziarna granatu, pokrojone na ćwiartki physalis i ser Mango & Chili z całą zalewą, wymieszać.
Groszek ugotować na al dente (1-2 min) w wodzie z dodatkiem soli i cukru, odcedzić, zahartować w zimnej wodzie. Wszystkie składniki przełożyć do kuskusu, dodać pomidorki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, ewentualnie chili do smaku. Dobrze schłodzić w lodowce.
Podawać z roszponką, rukolą, pokrojonymi na paski listkami mięty pieprzowej, polać oliwą pietruszkową, skropić sokiem z limonki.
Pyszna sałatka! Muszę sobie zapisać przepis. 🙂
Dziękuję bardzo 🙂 Smacznego 🙂
Mistrzowska! Samo oglądanie już sprawia radość 🙂
Ale mi milo, :*