Ziemniaki z tymiankiem i czosnkiem duszone, dobrze zarumienione do rolady od szynki dodałam i sosem serowym polałam. Szczypiorkiem całość ozdobiłam i rodzinę takim daniem ugościłam.
Składniki
5 porcji:
- 5 kotletów z szynki,
- 1 duża marchew,
- 1 duży ogórek kiszony,
- ok. 20 zielonych oliwek,
- 1 kg młodych małych ziemniaków,
- 8 ząbków czosnku,
- 4 gałązki świeżego tymianku,
- olej rzepakowy,
- 3 ziela angielskie,
- 1 liść laurowy,
- 1 suszona mini papryczka chili,
- 150 g sera camembert,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 100 g mąki pszennej,
- pęczek szczypiorku,
- pieprz czarny świeżo zmielony do smaku,
- sól himalajska do smaku.
Przygotowanie
rolada:
Kotlety z szynki rozbijamy jak najcieniej, posypujemy solą i pieprzem. Marchew i ogórek kroimy na paski i układamy w jednej linii, na węższym boku każdego mięsa. Dodajemy oliwki i zwijamy na roladę, spinamy za pomocą wykałaczek i obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy ok. 50 – 70 ml oleju i podsmażamy na nim roladki.
W garnku o dużym dnie zagotowujemy 0,5 l wody z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, 1 gałązki tymianku i chili. Wysmażone rolady przekładamy do gotującej wody. Wody powinno być tylko tyle, żeby je przykryła, w razie potrzeby dolewamy wrzątku.
Rolady gotujemy pod przykryciem ok. 30 -40 min.
ziemniaki:
Na dużej patelni rozgrzewamy 100 ml oleju, dodajemy młode ziemniaki (wcześniej umyte i osuszone) i obsmażamy je na złoty kolor. Podlewamy ok. 200 ml wody, dodajemy tymianek i przykrywamy pokrywką tak, aby się udusiły (ok. 30-40 min w zależności od wielkości ziemniaków). Pod koniec dodajemy ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem, nadal smażymy. Woda powinna całkowicie odparować, a ziemniaki mieć złoty kolor.
sos:
Do śmietanki dodajemy łyżkę mąki i starty ser camembert, całość mieszamy. Rolady na chwilę wyciągamy z garnka, usuwamy z nich wykałaczki, a do wywaru dolewamy śmietankę z serem. Sos zagotowujemy energicznie mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do sosu dodajemy roladki.
Uduszony czosnek i ziemniaki podajemy z roladą, polewamy sosem, posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Całość ozdabiamy świeżym tymiankiem.
Świetny pomysł, szczególnie zainteresował mnie sos z camemberta.
Często używam i szukam jego przeznaczenia, lubię jego smak 🙂