Polędwicę z dorsza atlantyckiego mieszanką przypraw doprawiłam i na złotą rybkę zamieniłam. Na drugiej patelni ziemniaki się dusiły i też złote się zrobiły. Żeby tak na talerzu złotem nie świeciło, to od pesto z rukoli się zazieleniło. Po połączeniu smaków i zapachów danie wyszło wyśmienicie, złota rybka spełniła kulinarnie marzenia znakomicie.
Składniki
na ok. 4 porcje:
ziemniaki:
- 20 małych, równej wielkości młodych ziemniaków (lub z jasną, cienką skórką),
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 4 ząbki czosnku,
- gałązka świeżego rozmarynu,
- sól, pieprz do smaku,
- ½ kubka wody,
pesto:
- 80 g świeżej rukoli,
- 3 łyżki prażonego słonecznika,
- 80ml oliwa z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 4 kopiaste łyżki drobno startego sera żółtego np. grana padano,
ryba:
przyprawy:
- 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego,
- ½ łyżeczka całego kminku rzymskiego,
- na czubek łyżeczki (1/4 łyżeczki) pieprzu chili cayenne,
- na czubek łyżeczki (1/4 łyżeczki) kurkumy,
- 2 szczypty suszonego, mielonego imbiru,
ponadto:
- 1 polędwica z dorsza atlantyckiego ok. 500 g,
- olej rzepakowy do smażenia,
- sól,
- pieprz świeżo mielony,
- sok z cytryny.
Przygotowanie
Ziemniaki:
Ziemniaki myjemy i osuszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, delikatnie obsmażamy na nim ziemniaki oraz nieobrane ząbki czosnku.
Dodajemy rozmaryn, doprawiamy solą i zalewamy gorącą wodą. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu ok. 30-40 min w zależności od wielkości ziemniaków. Podczas duszenia, kilka razy odwracamy ziemniaki. Woda powinna całkowicie odparować, ziemniaki w środku być miękkie. Pod koniec zdejmujemy pokrywę i chwilę podsmażamy, żeby skórka nabrała złotego koloru, doprawiamy pieprzem.
Rada: w razie potrzeby można dolać niewielką ilość wody, ale bardzo mało, ponieważ ziemniaki mają być przysmażone, a nie ugotowane.
W tym samym czasie przygotowujemy pesto i rybę.
Pesto:
Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Za pomocą blendera miksujemy rukolę, (nie za długo, po dodaniu pozostałych składników jeszcze raz będzie miksowana). Dodajemy słonecznik, przeciśnięty przez praskę czosnek i stopniowo dolewamy oliwę, miksujemy. Doprawiamy pieprzem, solą, sokiem z cytryny i dodajemy ser, całość mieszamy.
Rada: oliwy używamy w zależności od zamierzonej gęstości, można mniej lub więcej, kto jak lubi.
Ryba:
Wszystkie przyprawy rozcieramy ze sobą w moździerzu, jeśli go nie macie, można użyć blendera.
Osuszoną rybę (ręcznikiem papierowym) dzielimy na porcje i nacieramy mieszanką przypraw.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim rybę. W trakcie smażenia rybę polewamy, za pomocą łyżki gorącym olejem z patelni, następnie odwracamy i pozostawiamy na kilkanaście sekund.
Rada: ryby nie ruszamy, odwracamy ją tylko raz.
Rybę przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy pieprzem świeżo mielonym.
Ziemniaki podajemy z pesto i złotą rybką.
0 komentarzy