Na grzyby do lasu się wybierajcie i te jadalne tylko zbierajcie, a potem dania z nich przygotowujcie i smakami się rozkoszujcie. A jak nie macie czasu czy ochoty na grzybów szukanie, to każdy z pewnością na targu je dostanie. Zupy, sosy chyba najczęściej z nich się przygotowuje, a ja z ich udziałem różne dania czaruję. Kapustę małą miałam, więc farsz z grzybów i kuskusu do liści schowałam. Przypraw, ziół dużo użyłam i przepyszne gołąbki zrobiłam. Pieprz marynowany nadał ostrości, kurkuma słonecznej radości, a koperek świeżości. Można je z sosem śmietanowym podawać lub z masełkiem stopionym zajadać.
Składniki
- 1 mała główka kapusty,
- 1 biała cebula,
- 1 kopiasta łyżka masła,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 500 g leśnych grzybów (prawdziwki, borowiki),
- 3 duże łyżki posiekanego suszonego koperku,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- pieprz czarny do smaku,
- sól do smaku,
- 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego,
- 250 g kaszy kuskus,
- 40 g startego sera grana padano lub parmezanu,
ponadto:
- olej rzepakowy,
- 50 ml słodkiej śmietanki 30%,
- ok. 250 ml bulionu warzywnego,
sos:
- słodka śmietanka 30%,
- sos sojowy,
- koperek siekany.
Przygotowanie
Kapusta:
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Z kapusty wycinamy głąb, należy sparzyć kilka min, przekładamy na cedzak.
W czasie parzenia kapusty przygotowujemy pozostałe składniki.
Farsz:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, grzyby na mniejsze części (mają być po wysmażeniu wyczuwalne kawałki).
Na dużej patelni (o wysokich brzegach) rozgrzewamy masło, szklimy cebulę. Dodajemy olej, grzyby i całość smażymy. Pieprz marynowany rozgniatamy w moździerzu i mieszamy z grzybami. Doprawiamy solą, kurkumą i pieprzem.
Grzyby zalewamy 300 ml gorącej wody i dusimy ok. 15 min.
Następnie wsypujemy kuskus, koperek, zdejmujemy z ognia, mieszamy i pozostawiamy 5 min do spęcznienia.
Rada: można dolać niewielkiej ilość gorącej wodą, tylko tyle, żeby kasza była przykryta, kuskus powinien być al dente.
Lekko studzimy, dodajemy sera, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
Farsz zawijamy w liście kapusty.
Każdy gołąbek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, zaczynając od strony łączenia liścia kapusty.
Przekładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy bulionem wymieszanym ze śmietanką, przykrywamy folią (folię w kilku miejscach nakłuwamy, żeby bulion mógł odparowywać) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 °C.
Pieczemy ok. 1 godz. można krócej, wszystko zależy od wielkości gołąbków i jak mocno była sparzona kapusta. Pod koniec pieczenia ściągamy folię, w razie potrzeby podlewamy bulionem.
Sos:
Słodką śmietankę, doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i krótko podgrzewamy, żeby delikatnie zgęstniał. Sosem można polać pod koniec pieczenia gołąbków.
Gołąbki podajemy z sosem i posypujemy koperkiem.
0 komentarzy