Makaron bavette to spaghetti tylko niezaokrąglony, a na płaski zrobiony. Tak jak dobre spaghetti smakuje, ale z widelca podczas jedzenia się nie ześlizguje
. Moje danie jest bardzo smaczne i zdrowe. Kurczak musztardą jest nacierany, następnie grillowany, cukinia podsmażana przyprawą – suszone pomidory z czosnkiem i bazylią doprawiana. Mięso i cukinia z makaronem zmieszana, bazylia czerwona w dużej ilości dodana, grana padano dołożone i pieprzem doprawione.
Składniki
- 2 – 3 porcje makaronu bavette,
- 1 mała cukinia,
- 10 g sera grana padano,
- sól do smaku,
- pieprz czarny do smaku,
- pieprz cytrynowy do smaku,
- 1 filet z kurczaka,
- 1 łyżeczka musztardy miodowej Dijon,
- olej rzepakowy,
- 1 płaska łyżka przyprawy – suszone pomidory z czosnkiem i bazylią,
- świeża czerwona bazylia.
Przygotowanie
Musztardę mieszamy z 2 łyżkami oliwy, doprawiamy pieprzem czarnym i cytrynowym oraz szczyptą soli. Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy go przygotowaną musztardą i odstawiamy na ok. 15 min, następnie grillujemy na grillu bądź patelni grillowej.
W tym czasie przygotowujemy cukinię i makaron, który gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente.
Cukinię kroimy w bardzo drobną kostkę, podsmażamy ją na patelni z dodatkiem 1 łyżki oleju rzepakowego. Pod koniec dodajemy przyprawę – suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.
Ugotowany makaron mieszamy z cukinią, dodajemy grillowanego kurczaka pokrojonego na mniejsze kawałki (najlepiej plasterki), garść czerwonej bazylii pokrojonej w paski i ponownie mieszamy.
Przed podaniem dodajemy paseczki sera grana padano i listki bazylii.
Rada: żeby mieć płatki z sera wystarczy pokroić go obieraczką z ząbkami do warzyw lub zetrzeć na grubej tarce.
Wygląda smacznie! 🙂
I tak też smakowało 🙂 Pozdrawiam gorąco 🙂
wygląda pysznie,a że ja jestem makaroniarzem na pewno poprosiłabym o dokładkę:)
Tak jak ja, makaron mogę jeść na okrągło 🙂