Rogalowe ciasto drożdżowe z bakaliami pachnące piernikami

7 maj, 2025 | BOŻE NARODZENIE, ROGALE, SŁODKIE WYPIEKI, TŁUSTY CZWARTEK, WIELKANOC | 1 komentarz

Cudowne, nie tylko świąteczne ciasto – nadziane i aromatyczne. Kajmak połączony z piernikami trafia na drożdżowe krążki, obsypane bakaliami i zrolowane w kształt rogali, choć pieczone jako ciasto do krojenia. Pachnie świętami, smakuje wyjątkowo – polukrowane i hojnie posypane orzechami.

Składniki

ciasto:

  • 30 g świeżych Drożdży Babuni,
  • 250 ml letniego mleka 3,2%
  • 70 g masła
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 600 g mąki pszennej tortowej (w tym część do podsypywania)
  • 70 g cukru trzcinowego lub brązowego
  • szczypta soli

andzienie i dodatki:

  • 1 puszka (ok. 500 g) kajmaku orzechowo-czekoladowego lub „krówki”
  • 100 g pierników lukrowanych (rozkruszonych)
  • 70 g prażonego, solonego słonecznika
  • 30 g pistacji bez łupin
  • 100 g suszonych daktyli (pokrojonych i oprószonych mąką)
  • 130 g mieszanki orzechów: włoskich, ziemnych, nerkowców (posiekanych)
  • kilka sztuk physalis (miechunki), pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 1 jajko do posmarowania

lukier:

  • cukier puder (ok. 150 g)
  • sok z cytryny (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)

Przygotowanie

🔸 Zaczyn:

W dużej misce rozpuść drożdże w letnim mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i 2 łyżek mąki. Przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

🔸 Ciasto:

Rozpuść masło i odstaw do lekkiego przestudzenia. Przesiej mąkę do dużej miski. Jajka roztrzep z cukrem.

Do wyrośniętego zaczynu dodaj ⅔ mąki, jajka z cukrem oraz przestudzone masło. Wymieszaj łyżką, następnie dodaj pozostałą mąkę (ok. 50 g zostaw do podsypywania) i sól. Wyrabiaj do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta – ręcznie ok. 10 minut lub mikserem z hakiem 5–6 minut.

Uformuj kulę, przełóż do miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

🔸 Masa:

Kajmak wymieszaj z rozkruszonymi piernikami. Orzechy i daktyle pokrój, daktyle oprósz mąką. Miechunkę pokrój w kawałki.

🔸 Formowanie:

Wyrośnięte ciasto podziel na 4 równe części, każdą uformuj w kulę. Przykryj i odstaw na 15 minut.

Dwie części rozwałkuj na okrągłe placki o średnicy ok. 30 cm. Jeden krążek posmaruj ¼ kajmaku, posyp orzechami, słonecznikiem (pistacje zostaw na wierzch) i przykryj drugim krążkiem. Delikatnie rozwałkuj.

Powstały krążek ponownie posmaruj masą kajmakową i podziel na 12 trójkątnych kawałków (jak pizzę). Każdy kawałek posyp daktylami, orzechami, słonecznikiem, a po brzegach ułóż kawałki miechunki. Zwiń od zewnętrznej strony do środka, formując rogale. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia końcówką do dołu.

Powtórz z pozostałymi 2 częściami ciasta.

Przykryj rogale folią lub ściereczką i odstaw na 15 minut do napuszenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.

🔸 Pieczenie:

Piecz w piekarniku nagrzanym do 185°C (góra–dół, środkowy poziom) przez ok. 18–20 minut. Pozostaw do przestygnięcia.

🔸 Lukier i dekoracja:

Cukier puder przesiej do miski, dodaj sok z cytryny i dokładnie utrzyj łyżką do uzyskania gładkiego lukru.

Wystudzone rogale polukruj i posyp pozostałymi bakaliami: pistacjami, pokruszonymi piernikami, słonecznikiem i orzechami.

1 komentarz

  1. Marzynia

    Super przepis! Jeszcze nie spotkałam się z tak zwijanym ciastem, dzięki za inspirację 🙂

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl