Cudowne, nie tylko świąteczne ciasto – nadziane i aromatyczne. Kajmak połączony z piernikami trafia na drożdżowe krążki, obsypane bakaliami i zrolowane w kształt rogali, choć pieczone jako ciasto do krojenia. Pachnie świętami, smakuje wyjątkowo – polukrowane i hojnie posypane orzechami.
Składniki
ciasto:
- 30 g świeżych Drożdży Babuni,
- 250 ml letniego mleka 3,2%
- 70 g masła
- 2 jajka (rozmiar M)
- 600 g mąki pszennej tortowej (w tym część do podsypywania)
- 70 g cukru trzcinowego lub brązowego
- szczypta soli
andzienie i dodatki:
- 1 puszka (ok. 500 g) kajmaku orzechowo-czekoladowego lub „krówki”
- 100 g pierników lukrowanych (rozkruszonych)
- 70 g prażonego, solonego słonecznika
- 30 g pistacji bez łupin
- 100 g suszonych daktyli (pokrojonych i oprószonych mąką)
- 130 g mieszanki orzechów: włoskich, ziemnych, nerkowców (posiekanych)
- kilka sztuk physalis (miechunki), pokrojonych na mniejsze kawałki
- 1 jajko do posmarowania
lukier:
- cukier puder (ok. 150 g)
- sok z cytryny (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
Przygotowanie
🔸 Zaczyn:
W dużej misce rozpuść drożdże w letnim mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i 2 łyżek mąki. Przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
🔸 Ciasto:
Rozpuść masło i odstaw do lekkiego przestudzenia. Przesiej mąkę do dużej miski. Jajka roztrzep z cukrem.
Do wyrośniętego zaczynu dodaj ⅔ mąki, jajka z cukrem oraz przestudzone masło. Wymieszaj łyżką, następnie dodaj pozostałą mąkę (ok. 50 g zostaw do podsypywania) i sól. Wyrabiaj do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta – ręcznie ok. 10 minut lub mikserem z hakiem 5–6 minut.
Uformuj kulę, przełóż do miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
🔸 Masa:
Kajmak wymieszaj z rozkruszonymi piernikami. Orzechy i daktyle pokrój, daktyle oprósz mąką. Miechunkę pokrój w kawałki.
🔸 Formowanie:
Wyrośnięte ciasto podziel na 4 równe części, każdą uformuj w kulę. Przykryj i odstaw na 15 minut.
Dwie części rozwałkuj na okrągłe placki o średnicy ok. 30 cm. Jeden krążek posmaruj ¼ kajmaku, posyp orzechami, słonecznikiem (pistacje zostaw na wierzch) i przykryj drugim krążkiem. Delikatnie rozwałkuj.
Powstały krążek ponownie posmaruj masą kajmakową i podziel na 12 trójkątnych kawałków (jak pizzę). Każdy kawałek posyp daktylami, orzechami, słonecznikiem, a po brzegach ułóż kawałki miechunki. Zwiń od zewnętrznej strony do środka, formując rogale. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia końcówką do dołu.
Powtórz z pozostałymi 2 częściami ciasta.
Przykryj rogale folią lub ściereczką i odstaw na 15 minut do napuszenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
🔸 Pieczenie:
Piecz w piekarniku nagrzanym do 185°C (góra–dół, środkowy poziom) przez ok. 18–20 minut. Pozostaw do przestygnięcia.
🔸 Lukier i dekoracja:
Cukier puder przesiej do miski, dodaj sok z cytryny i dokładnie utrzyj łyżką do uzyskania gładkiego lukru.
Wystudzone rogale polukruj i posyp pozostałymi bakaliami: pistacjami, pokruszonymi piernikami, słonecznikiem i orzechami.
Super przepis! Jeszcze nie spotkałam się z tak zwijanym ciastem, dzięki za inspirację 🙂