Ciasto drożdżowe lubi być dobrze wyrobione i potrzebuje czasu na wyrośnięcie. Jeśli uzbroimy się w cierpliwość to z pewnością zaskoczy nas nie tylko swoją wielkością, ale i smakiem. Nadzienie jakie zostało przygotowane jest soczyste i aromatyczne. Roladki poukładane w tortownicy po upieczeniu połączą się w piękny tort drożdżowy, idealny na święta.
Składniki
na tortownicę o średnicy 25 cm:
- 500 g mąki,
- 40 g świeżych drożdży,
- 200 ml ciepłe mleko ok. 40°C,
- 1 jajo,
- 100 g cukru brązowego,
- 75 g stopionego przestudzonego masła,
nadzienie:
- 750 g kwaśnych jabłek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 50 g wiórków kokosowych,
- 50 g migdałów słupki,
- 1 łyżka posiekanego imbiru kandyzowanego lub startego świeżego,
- 4 łyżki rodzynek,
- 1 łyżka kandyzowanej skórki z cytryny,
ponadto:
- mąka do posypywania,
- tłuszcz do smarowania formy,
- 50 g galaretki jabłkowej lub agrestowej,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy do miski, na środku robimy wgłębienie do którego wkruszamy drożdże i dodajemy 1 łyżkę cukru. Wlewamy mleko i przesiewamy 100 g maki, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Dodajemy pozostałą cześć mąki, masło, cukier, jajo i wyrabiamy na pulchne, lśniące ciasto drożdżowe. Posypujemy warstwą mąki, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.
Jabłka obieramy, trzemy na tarce lub kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Skrapiamy je sokiem z cytryny, po czym mieszamy z wiórkami kokosowymi, imbirem, skórką z cytryny i posiekanymi migdałami.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, przekładamy na stolnicę wałkujemy je na prostokąt o grubości ok. ½ cm i wymiarach 50 x 40 cm. Na płacie ciasta rozsmarowujemy nadzienie i posypujemy rodzynkami. Zwijamy w rulon zaczynając od dłuższego boku. Ciasto kroimy na 10 równych krążków, które układamy (str. masy do dołu) na posmarowanej tłuszczem tortownicy. Możemy ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Temperaturę w piekarniku ustawiamy na 200°C i pieczemy ok. 40 min na złoty kolor (jeśli za szybko nam się przypieka możemy przykryć papierem do pieczenia).
Galaretkę zgodnie z proporcją rozpuszczamy w gorącej wodzie i jeszcze ciepłe ciasto za pomocą pędzla smarujemy po wierzchu. Gdy ciasto przestygnie oprószamy cukrem pudrem.
Świetne! A właśnie miałam chcicę na ciasto drożdżowe. Jutro robię! 😀
Widziałam już gotowe Twoje ciasto, apetyczne 🙂