Spaghetti bezglutenowe z pesto z mięty i pietruszki ze szparagami

19 maj, 2019 | DANIA JARSKIE, MAKARON, PESTO, SZPARAGI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

W ogródku rośnie pietruszka i mięta, lekko deszczem wiosennym muśnięta. Listki pozbierałam i pesto z nich przygotowałam. Takie inne bo z dyniowymi pestkami, żeby zaskoczyć rodzinę nowymi smakami. Dodatkowo w moździerzu je przygotowałam, dzięki temu więcej wartości odżywczych zachowałam. Sezon na szparagi teraz mamy więc często je  zjadamy. Na różne sposoby je przygotowuję, co raz nowe dania z ich udziałem przygotowuję. To danie jest z makaronem bezglutenowym, w fajnym kolorze, bo buraczkowym. Całość bardzo szybko się przygotowuje i naprawdę dobrze smakuje.

Składniki

pesto:

  • pęczek mięty,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • 1 duża łyżka pestek z dyni,
  • 1 ząbek czosnku,
  • garść drobno startego sera np. grana padano, parmezan,
  • sól do smaku,
  • 3 – 4 łyżki oleju rzepakowego,

ponadto:

  • garść dużych zielonych szparagów ok. 6 szt.,
  • pieprz młotkowany z kolendrą,
  • sól do smaku,
  • makaron spaghetti bezglutenowy z burakiem,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżka oleju,
  • płatki sera.

Przygotowanie

Pesto: w moździerzu rozcieramy czosnek, dodajemy pestki dyni, listki mięty, pietruszki całość dokładnie rozcieramy. Dolewamy olej, dodajemy ser i jeszcze raz całość rozcieramy do uzyskania dość gęstego pesto. Doprawiamy solą do smaku.

Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki.

Po długości, omijając główki, kroimy za pomocą obieraczki do warzyw w cienkie paski. Grubsze główki można przekroić po długości na połowę.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Pod koniec gotowania przygotowujemy pozostałe składniki.

Szczypiorek drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej podsmażamy na nim szparagi ok. 1 min, dodajemy pesto i makaron bezpośrednio z wody. Dokładamy szczypiorek, całość delikatnie mieszamy, doprawiamy pieprzem młotkowanym.

Rada: makaron dodajemy bezpośrednio z wody, jeśli będziemy go odcedzać na cedzaku, to odlewamy sobie 3-4 łyżki wody, którą dodajemy do szparagów z pesto.

Spaghetti podajemy z płatkami sera lub startym.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl