Kiedy rosół drobiowy ugotuję, to później z mięsa coś kombinuję. Pomysły do głowy same wpadają i za każdym razem inny smak mają. To jeden z moich przepisów z mięsa gotowanego, z kaszą gryczaną połączonego. Przyprawy tu znaczącą rolę odgrywają, bo smaku nadają. Babkę można z podawać różnymi sosami, ale dobrze smakuje połączona z pieczarkami.
Składniki
babka na podłużną formę ok. 24 cm:
- 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka,
- 2 duże białe cebule,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 200 g kaszy gryczanej,
- 3 łyżki zielonych oliwek w plasterkach,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżka suszonego lubczyku,
- sól do smaku,
- szczypta cukru,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- szczypta suszonego cząbru,
- 2 duże jajka,
- 1 kopiasta łyżeczka musztardy Dijon,
sos:
- 300 g jak najmniejszych pieczarek,
- 100 – 150 ml bulionu rosołowego,
- 100 g śmietanki 30%,
- 50 g startego sera żółtego,
- 1 łyżka sosu Worcester,
- sos sojowy do smaku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
ponadto:
- tłuszcz do wysmarowania formy,
- bułka tarta do podsypania formy,
- świeża zielona pietruszka,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
Przygotowanie
Babka:
Kurczaka dzielimy na porcję, z piersi i udek ściągamy skórę, mięso myjemy i gotujemy na nim ulubiony rosół.
Ugotowane mięso oddzielamy od kości i skóry, kroimy drobno, będziemy potrzebować ok. 400 g czystego mięsa.
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko, w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy.
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle z szczyptą soli i cukru. W dużej misce łączymy mięso z kaszą, cebulką, dodajemy oliwki, oregano, lubczyk, pieprz, cząber, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jajka dokładnie roztrzepujemy z dodatkiem musztardy i dodajemy do kaszy z mięsem. Całość mieszamy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy masę, którą dociskamy by dokładnie wypełniła formę. Pieczemy 190°C ok. 35 min.
Po upieczeniu babkę odwracamy delikatnie ściągamy papier.
Sos pieczarkowy:
Pieczarki myjemy i suszymy. Jeśli nie mamy małych to kroimy na połowę lub ćwiartki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pieczarki, na złoty kolor. Bulion mieszamy ze śmietanką, sosem Worcester, sojowym, serem, doprawiamy pieprzem do smaku i zalewamy nim pieczarki, gotujemy do momentu, aż sos będzie gęsty, zredykuje się.
Rada: sos pieczarkowy przygotowujemy w czasie pieczenia babki. Soli używamy dopiero na samym końcu, ponieważ przyprawy, oliwki, sosy jakie użyte zostały do przygotowania dań są same w sobie słone.
0 komentarzy