Babka mięsno gryczana z sosem serowo pieczarkowym

2 sty, 2016 | DANIA GŁÓWNE, KASZA, KURCZAK, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Kiedy rosół drobiowy ugotuję, to później z mięsa coś kombinuję. Pomysły do głowy same wpadają i za każdym razem inny smak mają.  To jeden z moich przepisów  z mięsa gotowanego, z kaszą gryczaną połączonego. Przyprawy tu znaczącą rolę odgrywają, bo smaku nadają. Babkę można z podawać różnymi sosami, ale dobrze smakuje połączona z pieczarkami. 

Składniki

babka na podłużną formę ok. 24 cm:

  • 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka,
  • 2 duże białe cebule,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 200 g kaszy gryczanej,
  • 3 łyżki zielonych oliwek w plasterkach,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżka suszonego lubczyku,
  • sól do smaku,
  • szczypta cukru,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • szczypta suszonego cząbru,
  • 2 duże jajka,
  • 1 kopiasta łyżeczka musztardy Dijon,

sos:

  • 300 g jak najmniejszych pieczarek,
  • 100 – 150 ml bulionu rosołowego,
  • 100 g śmietanki 30%,
  • 50 g startego sera żółtego,
  • 1 łyżka sosu Worcester,
  • sos sojowy do smaku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,

ponadto:

  • tłuszcz do wysmarowania formy,
  •  bułka tarta do podsypania formy,
  • świeża zielona pietruszka,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku.

Przygotowanie

Babka:

Kurczaka dzielimy na porcję, z piersi i udek ściągamy skórę, mięso myjemy i gotujemy na nim ulubiony rosół.

Ugotowane mięso oddzielamy od kości i skóry, kroimy drobno, będziemy potrzebować ok. 400 g czystego mięsa.

Kaszę gryczaną gotujemy na sypko, w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy.

Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle z szczyptą soli i cukru. W dużej misce łączymy mięso z kaszą, cebulką, dodajemy oliwki, oregano, lubczyk, pieprz, cząber, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jajka dokładnie roztrzepujemy z dodatkiem musztardy i dodajemy do kaszy z mięsem. Całość mieszamy.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy masę, którą dociskamy by dokładnie wypełniła formę. Pieczemy 190°C ok. 35 min.

Po upieczeniu babkę odwracamy delikatnie ściągamy papier.

Sos pieczarkowy:

Pieczarki myjemy i suszymy. Jeśli nie mamy małych to kroimy na połowę lub ćwiartki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pieczarki, na złoty kolor. Bulion mieszamy ze śmietanką, sosem Worcester, sojowym, serem, doprawiamy pieprzem do smaku i zalewamy nim pieczarki, gotujemy do momentu, aż sos będzie gęsty, zredykuje się.

Rada: sos pieczarkowy przygotowujemy w czasie pieczenia babki. Soli używamy dopiero na samym końcu, ponieważ przyprawy, oliwki, sosy jakie użyte zostały do przygotowania dań są same w sobie słone.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl