Drożdżowe bułeczki w smaku są genialne i na święta będą idealne. Do ciasta cynamon i skórka z pomarańczy są dodane, dodatkowo lukrem o nucie pomarańczy polane. Miękkie, delikatne, pachnące, smakiem czarujące.
Składniki
na ok. 13 szt.
- 20 g świeżych drożdży,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 180 g cukru białego,
- 600 g mąki pszennej ekstra,
- 2 pełne łyżeczki cynamonu mielonego Appetita,
- szczypta soli,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- 2 jajka M,
- 3 pomarańcze,
ponadto:
- cukier puder,
- mąka do podsypania.
Przygotowanie
zaczyn:
Do dużej miski rozkruszyć drożdże, rozpuścić je w mleku, dodać 2 łyżki cukru, 100 g mąki i dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić w temp. pokojowej na 15 min.
ciasto:
Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, osuszyć i z dwóch na tarce zetrzeć skórkę. Jajka roztrzepać z olejem, pozostałym cukrem, solą, przelać do wyrośniętego zaczynu, dodać skórkę z pomarańczy, wymieszać za pomocą łyżki. Dodać 400 g przesianej mąki, wymieszać łyżką do połączenia się składników. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę i rękoma wyrobić gładkie, miękkie ciasto, ok. 3 min. Uformować kulę, zostawić w misce, przykryć folią i odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Rada: w zależności od wielkości użytych jajek, można dodać mąki.
Ciasto przełożyć na stolnicę lekko podsypaną mąka, spłaszczyć na prostokąt (sposób zagniatania na zdjęciach poniżej przepisu).
Zaczynając od dłuższego boku, zagiąć ciasto do środka, tę czynność wykonać z pozostałymi bokami. Ciasto ponownie spłaszczyć, powtórzyć zagięcia, następnie rozwałkować na prostokąt i zwinąć w cienką roladę. Ciasto pokroić na krążki o równej grubości, z każdego uformować cienkie wałki, które (każde z osobna) zwinąć w tzw. ślimaka wkładając końcówkę pod spód.
Krążki przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Piec w 180°C na środkowym poziomie grzałka góra- dół ok. 15 min.
lukier:
Przesiany przez sitko cukier puder wsypać do miski. Dolać sok z pomarańczy i za pomocą łyżki bardzo dokładnie utrzeć, do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
Bułeczki polać lukrem i od razu posypać starta skórką z pomarańczy.
0 komentarzy