Tłusty czwartek to taki dzień, kiedy kalorii nie liczymy, wówczas pączki, faworki, oponki jemy, bo bardzo je lubimy. Czy je sami robimy, to jest pytanie? Wydawać by się było, że to będzie kulinarne wyzwanie! Polecam małe pączki, pączusie, które w przygotowaniu są banalne, a na małą przekąskę idealne. Dzieciom z pewnością się spodobają, bo swoim smakiem i kształtem mini pączków zachwycają. Link do filmu
Składniki
na ok. 70 szt.
- laska wanilii,
- 4 jajka L,
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 350 g mąki pszennej tortowej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 kieliszka czystego mocnego alkoholu,
ponadto: - olej rzepakowy do smażenia, ok. 0,7-1 l,
- cukier puder do oprószenia pączków.
Przygotowanie
Jajka i serek powinny mieć temp. pokojową.
Z laski wanilii oddzielić ziarenka, przełożyć do dużej miski. Wbić jajka, dodać serek, cukier puder, całość wymieszać za pomocą różdżki na jednolitą masę. Wlać alkohol, wsypać 300 g przesianej mąki, proszek do pieczenia, wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
Dosypać pozostałą mąkę – 50 g i za pomocą dużej łyżki połączyć składniki, chwilę wymieszać. Ciasto w misce przykryć np. folią spożywczą i odstawić na 15 min, w temp. pokojowej.
Rękaw cukierniczy od wewnętrznej strony delikatnie natłuścić, przełożyć do niego ciasto.
Rada: ja użyłam dużego rękawa, ale jeśli macie mniejsze, ciasto podzielić na 2 porcje. Żeby natłuścić rękaw, wystarczy kilka kropli oleju i potrzeć rękaw, żeby równomiernie go rozprowadzić. Ciasto nie przyklei się i z łatwością będzie można go porcjować.
W garnku o szerokim dnie rozgrzać olej, temp. ok. 175℃.
Końcówkę rękawa odciąć, na rozgrzany olej wciskać masę, którą należy dzielić za pomocą nożyczek. Ciasto odcinać co 1 cm.
Smażyć powoli na złoty kolor, (pączusie powinny się same obracać), przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia, oprószyć cukrem pudrem.
Jakie śliczne, jak perełki rozsypane…