Makaron jak samemu się przygotuje to najlepiej smakuje. A jeszcze jak koperek w nim „zatopimy”, to takiego nigdzie nie kupimy. Sos z kurkami będzie do niego idealny i będzie to obiad, nasz domowy niebanalny. A jeśli piwo do niego dobrze dobierzemy to najlepszy smak w całości osiągniemy.
Składniki
- 100 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 łyżka masła,
- 100 g kurek,
- 100 ml śmietany 30%,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- świeży koperek,
- sól do smaku,
ponadto:
- mąka do podsypania.
Przygotowanie
Makaron:
Koperek myjemy, suszymy i dzielimy na małe gałązki.
Z mąki, jaja zagniatamy elastyczne ciasto, w zależności od ich wielkości można dodać łyżkę wody lub mąkę. Ciasto zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 min do lodówki. Dzielimy na dwie części i cieniutko rozwałkowujemy, podsypujemy mąka, żeby nam się nie kleiło.
Na jednym, rozwałkowanym cieście układamy koperek zachowując odstępy. Przykrywamy drugim płatem ciasta i za pomocą wałka dociskamy, rozwałkowujemy, jedno do drugiego.
Nożykiem do pizzy, ciasto kroimy w kwadraty, prostokąty, tak aby w każdym kawałku znajdował się koperek. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente.
Sos:
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki, smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (ok. 10 min). Skrapiamy grzyby sokiem z cytryny, dolewamy śmietanę i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Makaron podajemy z sosem z kurkami, doprawiamy pieprzem i posypujemy dodatkowo koperkiem.
Rada: kurki można podsmażyć przed przygotowaniem makaronu, natomiast śmietanę dolewamy w momencie gotowania się makaronu, będzie wówczas najsmaczniejszy.
Uwielbiam domowy makaron – zapisuję do zrobienia 🙂
Dziękuję za udział w akcji "Pora na kurki 2015"
Pozdrawiam
smakowitejadlo.com
Dziękuję bardzo 🙂 Pozdrawiam 🙂