Przepis, który Wam proponuję, szybko się przygotowuje i rewelacyjnie smakuje.
Czerwony ryż ze złocistymi pieczarkami, cukinią, różową cebulą i z boczku chipsami. Dlaczego po chłopsku je nazwałam, bo smażoną cebulę, grzyby no i boczek dodałam. Takie składniki często dziadek, babcia, tato używali i na różne sposoby do dań dodawali. Ja je z ryżem czerwonym połączyłam i na swój sposób doprawiłam.
To danie na patelni z powłoką DIAMOND Kohersen Black Cube 28 cm, przygotowałam, a ryż w garnku z powłoką DIAMOND Kohersen Black Cube ugotowałam Kohersen.
Naczynia posiadają unikatową, zewnętrzną i wewnętrzną powierzchnię funkcyjną, przypominającą plaster miodu strukturę niebanalną. Po całej powierzchni użytkowej ciepło jest rozprowadzane, więc danie w całości jest podgrzewane. Z łatwością usmażymy, ugotujemy, czy udusimy, powłoka jest nieprzywieralna, a jakość wykonania jest solidna, elegancja, funkcjonalna.
Składniki
- 250 g ryżu czerwonego naturalnego,
- 150 g cienkich plastrów wędzonego boczku,
- 250 g bardzo małych pieczarek,
- 1 mała cukinia ok. 200 g,
- 1 cebula różowa,
- świeży szczypiorek,
- mielona kurkuma,
- sól himalajska różowa,
- pieprz czarny świeżo mielony.
Przygotowanie
W garnku z dodatkiem soli ugotować ryż, w tym czasie przygotować pozostałe składniki. Pieczarki umyć, osuszyć, większe przekroić na połowę, albo na ćwiartki, a cukinię w drobną kostkę.
Cebulę pokroić na połowę, następnie na dwie, trzy części i rozdzielić liście. Można pokroić w grube pióra. Patelnię rozgrzać, partiami podsmażyć plastry boczku, na tzw., chipsy, przełożyć na talerzyk. Rada: boczek powinien być cieniutki i chudy.
Na tłuszcz, który powstał z wytopienia boczku, (jeśli jest za dużo, to należy odlać, wystarczy niewielka ilość) zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i je podsmażyć, na początku ich nie mieszamy, woda odparuje i grzyby zaczną się smażyć, a nie dusić. Dodać ok. 1 płaską łyżeczkę kurkumy, pieprz i pomieszać.
Na sam koniec dodać cukinię, krótko ją podsmażyć, powinna być al dente. Wymieszać z ugotowanym (odcedzonym) ryżem, dużą ilość posiekanego szczypiorku, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przygotowane danie przykryć pokrywą i pozostawić na kilka minut, żeby smaki się połączyły. Ryż z cukinią i pieczarkami podawać z chipsami z boczku.
0 komentarzy