Jajka sadzone w cukinii z pomidorkami i mozzarellą

7 mar, 2021 | CUKINIA, DANIA JARSKIE, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Takie jajka w otoczeniu warzyw i sera pięknie się prezentują i swoimi kolorami czarują. Żółtka na miękko, rozlewają się idealnie i jedzone prosto z patelni smakują genialnie. Pieczywem sosik powstały wyjadamy, na końcu chęć na kolejną porcję mamy, bo całość naprawdę doskonale smakuje, a takie pyszności szybko się przygotowuje.

Składniki

  • 2 jajka,
  • 100 g cukinii,
  • ½ białej cebuli,
  • 1 łyżki oliwy z oliwek,
  • ½ kulki mozzarelli ok. 60 g,
  • 10 szt. pomidorków koktajlowych,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • ½ płaskiej łyżeczki mielonej kurkumy,
  • świeży koperek,
  • świeża mięta.

Przygotowanie

Cebule kroimy w piórka, cukinię za pomocą obieraczki do warzyw w cienkie, długie paski. Pomidorki na połowę, kilka listków mięty i koperek siekamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę, dodajemy cukinię, oprószamy solą i podsmażamy 1 min. Dodajemy pomidorki, mieszamy, w dwóch miejscach na patelni robimy wgłębienia, wbijamy w nie jajka. Dokładamy kawałki sera mozzarella, przykrywamy pokrywą i dusimy kilka min, żeby białko się ścięło (żółtko najlepsze będzie na miękko). Całość posypujemy koperkiem z miętą, doprawiamy pieprzem do smaku.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl