Takie jajka w otoczeniu warzyw i sera pięknie się prezentują i swoimi kolorami czarują. Żółtka na miękko, rozlewają się idealnie i jedzone prosto z patelni smakują genialnie. Pieczywem sosik powstały wyjadamy, na końcu chęć na kolejną porcję mamy, bo całość naprawdę doskonale smakuje, a takie pyszności szybko się przygotowuje.
Składniki
- 2 jajka,
- 100 g cukinii,
- ½ białej cebuli,
- 1 łyżki oliwy z oliwek,
- ½ kulki mozzarelli ok. 60 g,
- 10 szt. pomidorków koktajlowych,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- ½ płaskiej łyżeczki mielonej kurkumy,
- świeży koperek,
- świeża mięta.
Przygotowanie
Cebule kroimy w piórka, cukinię za pomocą obieraczki do warzyw w cienkie, długie paski. Pomidorki na połowę, kilka listków mięty i koperek siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę, dodajemy cukinię, oprószamy solą i podsmażamy 1 min. Dodajemy pomidorki, mieszamy, w dwóch miejscach na patelni robimy wgłębienia, wbijamy w nie jajka. Dokładamy kawałki sera mozzarella, przykrywamy pokrywą i dusimy kilka min, żeby białko się ścięło (żółtko najlepsze będzie na miękko). Całość posypujemy koperkiem z miętą, doprawiamy pieprzem do smaku.
0 komentarzy