Babeczki jajeczno ziołowe z cukinią, boczkiem i groszkiem

3 cze, 2020 | BABECZKI, CUKINIA, PRZYSTAWKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

To danie z jajem zostało przygotowane, w ekspresowym tempie przez rodzinę zjadane. Do babeczek EKO jajek użyłam, które z dużą ilość świeżych ziół połączyłam, warzywa też się w nich schowały i swojego smaku dodały. Cukinię z szalotką na boczku podsmażyłam i razem z zielonym groszek do masy jajecznej dołożyłam. Całość czarnym pieprzem i zielonym marynowanym wyostrzyłam i do foremek przełożyłam. Takie babeczki nie tylko fajnie wyglądają, ale ciekawy smak mają. Zioła sprawiają, że świeżość w sobie mają. To danie z jajem, wariacja moja, ale jak je przygotujesz, będzie i Twoja. Można wersję bez boczku przygotować, lub ulubione zioła (ale świeże) dodać.  

Składniki

na ok. 12 babeczek:

  • 5 niewielkich jajek,
  • 2/3 szklanki mrożonego groszku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego,
  • 150 g cukinii,
  • 2 cebulki szalotki,
  • 100 g wędzonego chudego boczku pokrojonego w kostkę,
  • sól do smaku,
  • 3 łyżki śmietany 12% tłuszczu

 świeże zioła:

  • pęczek szczypiorku,
  • 2 łyżki posiekanej mięty zwykłej,
  • 1 łyżka posiekanej mięty pieprzowej,
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku,
  • gałązki koperku,

 ponadto:

  • olej do wysmarowania papieru.

 

Przygotowanie

Przygotowujemy  sylikonowe foremki na babeczki, należy je delikatnie posmarować olejem. Można też przygotować w metalowej formie z tym, że wykładamy je papierem do pieczenia, które również smarujemy olejem.

Piekarnik nastawiamy na 180°C.

Wszystkie zioła drobno siekamy, pieprz marynowany rozgniatamy w moździerzu (można włożyć między papier śniadaniowy i rozgnieść młotkiem do mięsa).

Groszek zalewamy wrząca wodą z dodatkiem szczypty soli i cukru, pozostawiamy na kilka min i odcedzamy.  Cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach, delikatnie odciskamy z nadmiaru wody.  Szalotkę kroimy w drobną kostkę.

Patelnię rozgrzewamy, podsmażamy na nim boczek z cebulką (tak żeby wytopił się tłuszcz, jeśli mamy tłusty boczek należy zebrać nadmiar łuszczu).

Dodajemy cukinię, przesmażamy tylko 2 min, doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy do przestygnięcia.

W dużej misce dokładnie roztrzepujemy jajka ze śmietaną, dodajemy zioła, cukinię z boczkiem, groszek, pieprz marynowany, mieszamy, doprawiamy solą do smaku.

Do każdej foremki za pomocą łyżki dodajemy  przygotowaną masę jajeczną.

Pieczemy ok. 30 min w 180°C.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl