To danie z jajem zostało przygotowane, w ekspresowym tempie przez rodzinę zjadane. Do babeczek EKO jajek użyłam, które z dużą ilość świeżych ziół połączyłam, warzywa też się w nich schowały i swojego smaku dodały. Cukinię z szalotką na boczku podsmażyłam i razem z zielonym groszek do masy jajecznej dołożyłam. Całość czarnym pieprzem i zielonym marynowanym wyostrzyłam i do foremek przełożyłam. Takie babeczki nie tylko fajnie wyglądają, ale ciekawy smak mają. Zioła sprawiają, że świeżość w sobie mają. To danie z jajem, wariacja moja, ale jak je przygotujesz, będzie i Twoja. Można wersję bez boczku przygotować, lub ulubione zioła (ale świeże) dodać.
Składniki
na ok. 12 babeczek:
- 5 niewielkich jajek,
- 2/3 szklanki mrożonego groszku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 1 płaska łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego,
- 150 g cukinii,
- 2 cebulki szalotki,
- 100 g wędzonego chudego boczku pokrojonego w kostkę,
- sól do smaku,
- 3 łyżki śmietany 12% tłuszczu
świeże zioła:
- pęczek szczypiorku,
- 2 łyżki posiekanej mięty zwykłej,
- 1 łyżka posiekanej mięty pieprzowej,
- 1 łyżka posiekanego lubczyku,
- gałązki koperku,
ponadto:
- olej do wysmarowania papieru.
Przygotowanie
Przygotowujemy sylikonowe foremki na babeczki, należy je delikatnie posmarować olejem. Można też przygotować w metalowej formie z tym, że wykładamy je papierem do pieczenia, które również smarujemy olejem.
Piekarnik nastawiamy na 180°C.
Wszystkie zioła drobno siekamy, pieprz marynowany rozgniatamy w moździerzu (można włożyć między papier śniadaniowy i rozgnieść młotkiem do mięsa).
Groszek zalewamy wrząca wodą z dodatkiem szczypty soli i cukru, pozostawiamy na kilka min i odcedzamy. Cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach, delikatnie odciskamy z nadmiaru wody. Szalotkę kroimy w drobną kostkę.
Patelnię rozgrzewamy, podsmażamy na nim boczek z cebulką (tak żeby wytopił się tłuszcz, jeśli mamy tłusty boczek należy zebrać nadmiar łuszczu).
Dodajemy cukinię, przesmażamy tylko 2 min, doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy do przestygnięcia.
W dużej misce dokładnie roztrzepujemy jajka ze śmietaną, dodajemy zioła, cukinię z boczkiem, groszek, pieprz marynowany, mieszamy, doprawiamy solą do smaku.
Do każdej foremki za pomocą łyżki dodajemy przygotowaną masę jajeczną.
Pieczemy ok. 30 min w 180°C.
0 komentarzy