Fasola biała, ta drobniejsza jest jak dla mnie do gotowania fajniejsza, bo nie dość, że szybciej się gotuje, to bardziej mi smakuje. Po namoczeniu ją gotowałam, w tym czasie pozostałe składniki przygotowywałam. Boczek z cebulką i marchewką podsmażyłam, do fasoli dołożyłam, przypraw dodałam i tak całość na małym ogniu dalej gotowałam. Z kuskusem, dla smaku i zagęszczenia zmieszałam, a chili i pieprzem ostrości, zaś papryką nuty wędzonej, nadałam.
Składniki
- 400 g fasoli białej drobnej,
- 2 średniej wielkości marchewki,
- 4 małe białe cebule,
- ok. 500 g surowego boczku wędzonego (chudego),
- 1 litr wody,
przyprawy:
- sól do smaku,
- 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą,
- 1 łyżeczka kminku mielonego,
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
- świeżo mielona papryka chili do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki wędzonej,
ponadto:
- zielona pietruszka,
- 3 – 4 łyżki kuskusu.
Przygotowanie
Fasolę przed gotowaniem myjemy, zalewamy przegotowaną, ostudzoną wodą (ok. 10 cm ponad poziom fasolki) i odstawiamy na noc do namoczenia.
Następnego dnia odcedzamy, wlewamy 1 litr świeżej wody, z dodatkiem 1 łyżeczki soli i gotujemy pod przykryciem na a dente.
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Obraną marchew i cebulę kroimy w mniejsze słupki.
Rada: marchew kroimy w plastry po długości, następnie układamy jeden na drugi i po skosie, kroimy paseczki, na jej szerokości.
Z boczku odcinamy skórę i kroimy w niewielką kostkę. Na patelni z podsmażamy boczek z cebulą i marchewką.
Do ugotowanej na al dente fasoli dodajemy warzywa z boczkiem, przyprawy: pieprz młotkowany z kolendrą, kminek, czosnek, majeranek, sos sojowy, doprawiamy solą do smaku i gotujemy do miękkości. Kiedy fasola będzie miękka, doprawiamy chili, pieprzem czarnym i papryką wędzoną. Dodajemy kuskus mieszamy i pozostawiamy na kilka min pod przykryciem, żeby zmiękł.
Podajemy z zieloną pietruszką.
Taka fasola na drugi dzień jeszcze lepiej smakuje, jak wszystkie smaki dobrze się zmieszają.
0 komentarzy