Fasola z boczkiem i kuskusem na ostro

14 sty, 2018 | DANIA GŁÓWNE, KUSKUS, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Fasola biała, ta drobniejsza jest jak dla mnie do gotowania fajniejsza, bo nie dość, że szybciej się gotuje, to bardziej mi smakuje. Po namoczeniu ją gotowałam, w tym czasie pozostałe składniki przygotowywałam. Boczek z cebulką i marchewką podsmażyłam, do fasoli dołożyłam, przypraw dodałam i tak całość na małym ogniu dalej gotowałam.  Z kuskusem, dla smaku i zagęszczenia zmieszałam, a chili i pieprzem ostrości, zaś papryką nuty wędzonej, nadałam.

Składniki

  • 400 g fasoli białej drobnej,
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • 4 małe białe cebule,
  • ok. 500 g surowego boczku wędzonego (chudego),
  • 1 litr wody,

przyprawy:

  • sól do smaku,
  • 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą,
  • 1 łyżeczka kminku mielonego,
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
  • świeżo mielona papryka chili do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki wędzonej,

ponadto:

  • zielona pietruszka,
  • 3 – 4 łyżki kuskusu.

Przygotowanie

Fasolę przed gotowaniem myjemy, zalewamy przegotowaną, ostudzoną wodą (ok. 10 cm ponad poziom fasolki) i odstawiamy na noc do namoczenia.

Następnego dnia odcedzamy, wlewamy 1 litr świeżej wody, z dodatkiem 1 łyżeczki soli i gotujemy pod przykryciem na a dente.

W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.

Obraną marchew i cebulę kroimy w mniejsze słupki.

Rada: marchew kroimy w plastry po długości, następnie układamy jeden na drugi i po skosie, kroimy paseczki, na jej szerokości.

Z boczku odcinamy skórę i kroimy w niewielką kostkę. Na patelni z podsmażamy boczek z cebulą i marchewką. 

Do ugotowanej na al dente fasoli dodajemy  warzywa z boczkiem, przyprawy: pieprz młotkowany z kolendrą, kminek, czosnek, majeranek, sos sojowy, doprawiamy solą do smaku i gotujemy do miękkości. Kiedy fasola będzie miękka, doprawiamy chili, pieprzem czarnym i papryką wędzoną.  Dodajemy kuskus mieszamy i pozostawiamy na kilka min pod przykryciem, żeby zmiękł.

Podajemy z zieloną pietruszką.

Taka fasola na drugi dzień jeszcze lepiej smakuje, jak wszystkie smaki dobrze się zmieszają.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl