Grillowane ziemniaki z topionym serem camembert

2 paź, 2014 | GRILL, Wszystkie przepisy | 5 Komentarze

Wydaje się, że ziemniak z grilla to niby nic specjalnego, ale jeśli dodamy do niego sera camembert topionego, to będzie solo dobrze smakować, a najlepiej samemu się o tym przekonać. Zapraszam do przepisu zapoznania i udanego grillowania. 

Składniki

  • 10 młodych małych ziemniaków,
  • cebule czerwone,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • pieprz czarny świeżo zmielony do smaku,
  • sól himalajska do smaku,
  • świeży rozmaryn,
  • listki świeżej bazylii,
  • topiony ser camembert. 

Przygotowanie

Ziemniaki myjemy, suszymy, układamy na foli aluminiowej, dodajemy  pokrojoną w ćwiartki cebulę, gałązki rozmarynu i polewamy oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem i zawijamy folię.

Ziemniaki pieczemy na grillu, aż uzyskają złotawo – brązowy kolor.

Po upieczeniu przekrawamy na dwie części, nakładamy (na płaską część) ser topiony, posypujemy pieprzem i układamy na ruszcie. Zamykamy pokrywę grilla i tak podpiekamy ok. 5 min. Ser ładnie nam się podgrzeje i roztopi, a ziemniaki będą bardziej chrupiące.

Podajemy z grillowaną cebulą i świeżą bazylią. 

Rada: ziemniaki wybierajmy niewielkie, takiej samej wielkości, szybciej się grillują i nie będziemy musieli długo na nie czekać.

5 komentarzy

  1. Łukasz

    Pycha! Aż żałuję, że sezon grillowy dobiega już końca 🙁

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Zamin spadnie śnieg można grillować, a i w zimie też się zdarza grillować 🙂

      Odpowiedz
  2. mama.skarbka

    ciekawy przepis, muszę wypróbować!

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Łatwe i naprawdę smaczne, polecam 🙂

      Odpowiedz
  3. justyna_mojemenu

    świetne połączenie!

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl