Wydaje się, że ziemniak z grilla to niby nic specjalnego, ale jeśli dodamy do niego sera camembert topionego, to będzie solo dobrze smakować, a najlepiej samemu się o tym przekonać. Zapraszam do przepisu zapoznania i udanego grillowania.
Składniki
- 10 młodych małych ziemniaków,
- cebule czerwone,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- pieprz czarny świeżo zmielony do smaku,
- sól himalajska do smaku,
- świeży rozmaryn,
- listki świeżej bazylii,
- topiony ser camembert.
Przygotowanie
Ziemniaki myjemy, suszymy, układamy na foli aluminiowej, dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę, gałązki rozmarynu i polewamy oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem i zawijamy folię.
Ziemniaki pieczemy na grillu, aż uzyskają złotawo – brązowy kolor.
Po upieczeniu przekrawamy na dwie części, nakładamy (na płaską część) ser topiony, posypujemy pieprzem i układamy na ruszcie. Zamykamy pokrywę grilla i tak podpiekamy ok. 5 min. Ser ładnie nam się podgrzeje i roztopi, a ziemniaki będą bardziej chrupiące.
Podajemy z grillowaną cebulą i świeżą bazylią.
Rada: ziemniaki wybierajmy niewielkie, takiej samej wielkości, szybciej się grillują i nie będziemy musieli długo na nie czekać.
Pycha! Aż żałuję, że sezon grillowy dobiega już końca 🙁
Zamin spadnie śnieg można grillować, a i w zimie też się zdarza grillować 🙂
ciekawy przepis, muszę wypróbować!
Łatwe i naprawdę smaczne, polecam 🙂
świetne połączenie!