Jajka przepiórcze na różowo

21 mar, 2021 | WIELKANOC, PRZEKĄSKA | 0 komentarzy

Jajka w święta wielkanocne swoje zaszczytne, pierwsze miejsce zajmują, w wielu daniach królują. Przeważnie kurze jajka zjadamy, ale przecież przepiórcze mamy, które rozmiarem zachwycają, więcej cennych witamin i minerałów zawierają. Pięknie w daniach się prezentują i naprawdę dobrze smakują. Jeśli je w soku z buraków zabarwimy, to efekt „wow”  uzyskamy. Z takimi różowymi jajkami, dania będą wyglądały oryginalnie i zapewniam, smakować będą genialnie.

Składniki

  • 12 szt. jajek przepiórczych,
  • 200 ml naturalnego soku z buraków 100%,
  • 1 liść laurowy,
  • 3-4 ząbki czosnki,
  • 2 ziela angielskie,
  • gałązka świeżego rozmarynu,
  • kilka ziaren pieprzu czarnego.

Przygotowanie

Jajka gotujemy ok. 4- 5 minut od momentu włożenia do wrzątku lub 3 min od momentu zagotowania wody zimnej. Następnie zalewamy zimną wodą, na 4 min i obieramy.

Rada: do małego słoika wlewamy zimnej wody, ok. 50 ml, wkładamy po 2 – 3 jajka. Zakręcamy słoik, trzymamy go w poziomie i energicznie wstrząsamy nim przez kilka sekund. Skorupka będzie drobno popękana i z łatwością obierzemy jajka.

Jajka przekładamy do słoika, dodajemy, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, rozmaryn i przekrojony na połowę czosnek. Całość zalewamy sokiem z buraków, tyle, żeby przykrył jajka. Słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godz. Jeśli chcemy uzyskać więcej białej obwódki wokół żółtka, należy sprawdzić już po 1 godz.

0 komentarzy

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. Wielkanocne babeczki z kremem chrzanowym i różowymi jajeczkami - MonikiSmakołyki.pl - […]  Jajka przepis https://monikismakolyki.pl/2021/03/jajka-przepiorcze-na-rozowo/  […]

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl