Mini torcik wielkanocny niebanalny, w smaku bardzo oryginalny. Spód to biszkopty z suszonymi daktylami zmiksowany, na dno tortownicy (lekko na boki) dodany. Konfiturą z cytryny z figami wypełniony, czekoladową masą i pistacjową przełożony. Torcik mocno schłodzony, wielkanocnie ozdobiony. Każda warstwa swoim smakiem zaskakuje, a w połączeniu kubki smakowe czaruje.
Ten torcik w smaku jest niebanalny, lekko kwaśny, słodki, pistacjowy, czekoladowy, po prostu idealny.
Konfitura to cytryny ze skórki obierane, pokrojone w kawałki, z cukrem, daktylami i figami mieszane. Smak tej owocowej doskonałości winem czerwonym jest podkreślane i do uzyskania odpowiedniej konsystencji mieszane. To konfitura ten torcik ożywiła i swojego słodko, kwaśnego smaku dołożyła.
Składniki
na małą tortownicę o średnicy ok. 18 cm:
- Konfitura z cytryny z figami – Cytrynowy Figlarny Frykas Ogródek Dziadunia,
kruchy spód:
- 100 g biszkoptów.
- 100 g suszonych daktyli,
masa czekoladowa:
- 100 g mascarpone,
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%,
- 200 g gorzkiej czekolady o zawartości 64% kakao,
masa pistacjowa:
- 100 g mascarpone,
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%,
- 1 plaska łyżeczka cukru pudru,
- 100 g prażonych pistacji,
ponadto do ozdoby:
- pistacje,
- gorzka czekolada 80% kakao,
- słodkie jajeczka: np.: marcepanowe, czekoladowe z migdałami.
Przygotowanie
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
kruchy spód:
Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie, żeby zmiękły, pokroić na mniejsze kawałki. Biszkopty razem z daktylami zmiksować bardzo drobno. Masą wyłożyć dno tortownicy, docisnąć tak, aby powstały boki wysokości ok. 2 cm.
Na dno nałożyć konfiturę z cytryny z figami.
masa czekoladowa:
Śmietankę podgrzać (nie zagotowywać), dodać połamaną na kostki czekoladę, poczekać 2 min i całość wymieszać trzepaczką do całkowitego jej rozpuszczenia, lekko przestudzić. Dodać mascarpone i jeszcze raz wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełożyć na konfiturę, wierzch wyrównać.
masa pistacjowa:
Pistacje utrzeć w moździerzu na proszek lub zmiksować za pomocą blendera. Mascarpone zmiksować z cukrem, dodać śmietankę, pistacje i jeszcze raz miksować na krem. Przełożyć ją na masę czekoladową.
Całość ozdobić wg własnego uznania. Moja propozycja to: posiekane drobno pistacje, płatki z gorzkiej czekolady oraz słodkie jajeczka.
Torcik mocno schłodzić w lodowce, najlepiej pozostawić na całą noc.
Moni, toż to symfonia smaków! Moja Hurma i Czereda umarłaby z kulinarnego szczęścia…
Oj…oj…oj… dziękuję :*