Sałatka owinięta śledziem

11 gru, 2014 | BOŻE NARODZENIE, SAŁATKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Święta… śledzie… sałatka… tongue-outinnocentlaughing

Składniki

  • 4 filety śledziowe np. korzenne,
  • 4 jajka,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 2 łyżki groszku konserwowego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 łyżki śmietany jogurtowej,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • sól do smaku,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
  • kiełki rzodkiewki do dekoracji,
  • świeża rukola,
  • ziarna kapary.

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy, trzy kroimy na grubą kostkę. Jedno jajko zostawiamy w całości.

Ogórek i dwa śledzie kroimy w kostkę. Dwa filety zostawiamy w całości. Majonez mieszamy ze śmietaną i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy ze sobą jajka, ogórki, śledzie, groszek, z sosem śmietanowo – majonezowym. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz., aby smaki się ze sobą połączyły. Na talerz przekładamy sałatkę, dookoła układamy płaty śledziowe, na wierzch dodajemy plasterek jajka, posypujemy kiełkami rzodkiewki, dodajemy ziarna kapary i listki świeżej rukoli. Całość doprawiamy pieprzem świeżo zmielonym.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl