Święta… śledzie… sałatka… 


Składniki
- 4 filety śledziowe np. korzenne,
- 4 jajka,
- 2 ogórki kiszone,
- 2 łyżki groszku konserwowego,
- 1 łyżka majonezu,
- 2 łyżki śmietany jogurtowej,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
- sól do smaku,
- pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
- kiełki rzodkiewki do dekoracji,
- świeża rukola,
- ziarna kapary.
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy, trzy kroimy na grubą kostkę. Jedno jajko zostawiamy w całości.
Ogórek i dwa śledzie kroimy w kostkę. Dwa filety zostawiamy w całości. Majonez mieszamy ze śmietaną i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy ze sobą jajka, ogórki, śledzie, groszek, z sosem śmietanowo – majonezowym. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz., aby smaki się ze sobą połączyły. Na talerz przekładamy sałatkę, dookoła układamy płaty śledziowe, na wierzch dodajemy plasterek jajka, posypujemy kiełkami rzodkiewki, dodajemy ziarna kapary i listki świeżej rukoli. Całość doprawiamy pieprzem świeżo zmielonym.
0 komentarzy