Chleb pszenno razowy z płatkami owsianymi

15 mar, 2020 | PIECZYWO, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Czas w domu można smacznie zagospodarować, coś nowego ugotować, albo chleb przygotować. Wystarczy kilka składników pomieszać, zagnieść na ciasto chlebowe, by mieć pieczywo, smaczne, domowe. Potem tylko pieczenie, studzenie i pozostaje już tylko jedzenie. Zapach pieczonego chleba w całym domu jest wyczuwalny, a smak idealny. Świeżością zaskakuje i niewiele kosztuje.

Składniki

  • ok. 350 g maki pszennej razowej,

  • 20 g świeżych drożdży,

  • 300 ml cieplej wody,

  • 1 płaska mała łyżeczka cukru,

  • 100 g płatków owsianych, błyskawicznych instant,

  • 1 mała łyżeczka soli (do smaku).

Przygotowanie

Przygotowujemy zaczyn: mieszamy drożdże z wodą, cukrem i płatkami owsianymi. Pozostawiamy na 15 min w temp. pokojowej.

Dodajemy sól mąkę i wyrabiamy ciasto.

Formułujemy bochenek chleba, obtaczamy go w mące, przekładamy na blachę od piekarnika. 

Rada: skośne 3 paski wykonałam nitką, a mniejsze nacięłam żyletką.

Nacinamy wierzch ciasta w kilku miejscach i pozostawiamy na ok. 40 min do wyrośnięcia. 

Pieczemy 190○C ok. 30 min.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl