Czas w domu można smacznie zagospodarować, coś nowego ugotować, albo chleb przygotować. Wystarczy kilka składników pomieszać, zagnieść na ciasto chlebowe, by mieć pieczywo, smaczne, domowe. Potem tylko pieczenie, studzenie i pozostaje już tylko jedzenie. Zapach pieczonego chleba w całym domu jest wyczuwalny, a smak idealny. Świeżością zaskakuje i niewiele kosztuje.
Składniki
-
ok. 350 g maki pszennej razowej,
-
20 g świeżych drożdży,
-
300 ml cieplej wody,
-
1 płaska mała łyżeczka cukru,
-
100 g płatków owsianych, błyskawicznych instant,
-
1 mała łyżeczka soli (do smaku).
Przygotowanie
Przygotowujemy zaczyn: mieszamy drożdże z wodą, cukrem i płatkami owsianymi. Pozostawiamy na 15 min w temp. pokojowej.
Dodajemy sól mąkę i wyrabiamy ciasto.
Formułujemy bochenek chleba, obtaczamy go w mące, przekładamy na blachę od piekarnika.
Rada: skośne 3 paski wykonałam nitką, a mniejsze nacięłam żyletką.
Nacinamy wierzch ciasta w kilku miejscach i pozostawiamy na ok. 40 min do wyrośnięcia.
Pieczemy 190○C ok. 30 min.
0 komentarzy