Pszenne bułki z prażonym słonecznikiem – udawane grahamki 🙂

21 lis, 2017 | PIECZYWO, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Moje bułki jak grahamki wyglądają, bo kolorystycznie je przypominają. Jednak ciasto z samej mąki pszennej przygotowałam, ale dużo zmiksowanego, prażonego słonecznika dodałam. To dzięki niemu kolor został zmieniony, a smak pieczywa wzbogacony. Bułki z wyglądu, może nieidealne, ale w smaku przepyszne, genialne.

Składniki

10 szt.:

  • 40 g świeżych drożdży,
  • 100 g płatków owsianych zwykłych,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 350 ml ciepłej wody,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki soli (do smaku),
  • 200 g pestek słonecznika,

ponadto:

  • mąka do podsypania.

Przygotowanie

Na suchej patelni prażymy słonecznik, studzimy, następnie rozdrabniamy za pomocą blendera. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier, 100 g maki, płatki owsiane i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu, na  15 min do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy, sól, zmiksowany słonecznik i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy na elastyczne, gładkie ciasto.

Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min.

Jeszcze raz zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość mąki, ma być elastyczne i miękkie. Dzielimy na 10 równych części. Formułujemy bułeczki, składając ciasto do środka, aby jak najwięcej złapać powietrza (takie ciasto lepiej rośnie). Układamy na blasze od piekarnika, podsypanej mąką. Wierzch zwilżamy wodą, i nacinamy X za pomocą ostrego noża. 

Bułki przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, czas ok. 30 min.

Pieczemy w 180°C ok 25 min.

 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl