Moje bułki jak grahamki wyglądają, bo kolorystycznie je przypominają. Jednak ciasto z samej mąki pszennej przygotowałam, ale dużo zmiksowanego, prażonego słonecznika dodałam. To dzięki niemu kolor został zmieniony, a smak pieczywa wzbogacony. Bułki z wyglądu, może nieidealne, ale w smaku przepyszne, genialne.
Składniki
10 szt.:
- 40 g świeżych drożdży,
- 100 g płatków owsianych zwykłych,
- 400 g mąki pszennej,
- 350 ml ciepłej wody,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 2 płaskie łyżeczki soli (do smaku),
- 200 g pestek słonecznika,
ponadto:
- mąka do podsypania.
Przygotowanie
Na suchej patelni prażymy słonecznik, studzimy, następnie rozdrabniamy za pomocą blendera. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier, 100 g maki, płatki owsiane i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu, na 15 min do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy, sól, zmiksowany słonecznik i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy na elastyczne, gładkie ciasto.
Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min.
Jeszcze raz zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość mąki, ma być elastyczne i miękkie. Dzielimy na 10 równych części. Formułujemy bułeczki, składając ciasto do środka, aby jak najwięcej złapać powietrza (takie ciasto lepiej rośnie). Układamy na blasze od piekarnika, podsypanej mąką. Wierzch zwilżamy wodą, i nacinamy X za pomocą ostrego noża.
Bułki przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, czas ok. 30 min.
Pieczemy w 180°C ok 25 min.
0 komentarzy