Zapraszam na sałatkę z kaszy jaglanej, której słoneczny kolor dzięki kurkumie uzyskałam i z ziarnami czarnuszki oraz posiekanej rukoli zmieszałam. Połączyłam ją ze złocistymi kurkami, które w sezonie letnim królują i wtedy właśnie najlepiej smakują. Dodałam też groszek idealnie zielony i czosnek podsmażony. Kolejny zielony dodatek to listki świeżej mięty, które pięknie się prezentują i odświeżająco smakują. Biały dodatek to w kostkę pokrojony ser sałatkowy, bardzo delikatny, kremowy w smaku wyjątkowy. Całość tylko olejem rzepakowym z pierwszego tłoczenia polewamy, sokiem z limonki skrapiamy i cudowną, letnią, niepowtarzalną zdrową sałatkę mamy.
Składniki
- 150 g sera sałatkowego w boku,
- 200 g kaszy jaglanej,
- 1 plaska łyżeczka mielonej kurkumy,
- 200 g świeżych kurek,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- główka czosnku,
- 1 łyżka ziaren czarnuszki,
- duża garść łuskanego groszku,
- garść rukoli,
- świeże listki mięty,
- olej rzepakowy tłoczony na zimno,
- sól do smaku,
- szczypta cukru,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- limonka.
Przygotowanie
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, z dodatkiem kurkumy, odcedzić, przestudzić.
Groszek sparzyć we wrzątku z dodatkiem soli i szczypty cukru. Zahartować w zimnej wodzie z dodatkiem kostek lodu (będzie idealnie zielony), odcedzić.
Czosnek podzielić na ząbki, obrać. Na patelni podgrzać masło, podsmażyć całe ząbki czosnku ok. 2 min, dodać oczyszczone kurki, podsmażyć ok. 3-4 min (nie mieszać), następnie dodać dwie szczypty soli, pieprz, pomieszać i jeszcze chwilkę podsmażyć na złoty kolor.
Kaszę wymieszać z czarnuszką, posiekaną bardzo drobno rukolą, kurkami, czosnkiem, doprawić pieprzem do smaku.
Sałatkę podawać z serem sałatkowym pokrojonym w kostkę. Przed podaniem polać olejem rzepakowym i skropić sokiem z limonki.
0 komentarzy