Kruche ciasteczka choinkowe z cukierkowym witrażykiem

22 gru, 2019 | BOŻE NARODZENIE, CIASTECZKA, SŁODKIE WYPIEKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Na święta zawsze kruche ciasteczka się pojawiają i szybko ze stołu znikają. Jeśli fajnie wyglądają, to szczególnie dzieci je zjadają. Wygląd ma kusić, ale to smak wygrywa, i serca łasuchów zdobywa. Moje ciasteczka są delikatne, kruche, lekko dosłodzone, bo w środku cukierkiem są osłodzone. Forma zależy od foremek jakie posiadamy i jaką okazję mamy. Ja w klimacie świątecznym przygotowałam, ciasteczkowe choinki do których witraże z cukierka schowałam.

Składniki

  • 150 g margaryny,
  • 2 jajka,
  • 100 g mąki krupczatki,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 szczypty soli,
  • 60 g cukru pudru,
  • 15 g cukru wanilinowego,
  • 1 płaska łyżeczka amoniaku,
  • 1 kopiasta łyżka śmietany 18%,
  • ok. 25-30 cukierków kamyczków.

Przygotowanie

Mąki przesypujemy na stolnicę, dodajemy, sól, amoniak, pokrojoną, schłodzoną margarynę, którą kroimy drobniej, równocześnie mieszając z mąką. Dodajemy cukier puder, roztrzepane jajka i całość zagniatamy, szybko i energicznie.

Rada: wielkość jajek, jakich użyjecie może być różna, dlatego ilość mąki jest + lub -.

Z ciasta formułujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą, odstawiamy do lodówki, do schłodzenia na ok. 30 min.

Piekarnik nastawiamy do temp. 175°C.

Schłodzone ciasto, rozwałkowujemy na grubość ok.0,5 cm lub cieniej.  Za pomocą dwóch wielkości foremek wykrawamy ciasteczka. Pierwsze dużą, a następnie mniejszą tworząc otwór w środku. (Wycięte ciasto pieczemy jako mniejsze ciasteczka.)

Układamy je na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdego otworu wkładamy cukierek.

Rada: jeśli mamy niewielkie otwory należy cukierki rozkruszyć i dodać tylko część.  Chodzi o to, żeby witrażyk z landrynki nie był za gruby. Najlepiej wykonać pierwsze próbę, sprawdzić czy dajemy całą czy rozkruszoną część cukierka. Cukierki wówczas dzielimy kolorami, wkładamy do woreczków foliowych i rozkruszamy na proszek, np. za pomocą tłuczka do mięsa.

Pieczemy ok. 10 min,  pozostawiamy na blasze do wystygnięcia i dopiero zdejmujemy.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl