Polędwiczka wieprzowa bardzo szybko się grilluje i im krócej tym lepiej smakuje. Ziemniaki na talarki pozamieniane, równie szybko są grillowane, cienkie i chrupiące, smakiem, babcine talarki przypominające. Szparagi wiadomo są bardzo zdrowe, a prosto z grilla, wyjątkowe. Pasternak cienki maksymalnie, z grilla smakuje idealnie. Tylko pasternak niczym nie doprawiamy, a pozostałe składniki solą i pieprzem oprószamy. To proste połączenie mięsa z warzywami wygrywa swoimi smakami.
Składniki
- 1 duża polędwiczka wieprzowa,
- pęczek zielonych szparagów,
- kilka ziemniaków (3-4 szt. średniej wielkości),
- duży pasternak,
- olej rzepakowy,
- sól himalajska do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
Przygotowanie
Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy w poprzek na plastry grubości ok. 2 cm. Każdy kładziemy na bok i delikatnie rozbijamy palcami. Mięso obtaczamy olejem rzepakowym z niewielką ilością soli (będziemy dosalać po grillowaniu) i pieprzem.
Szparagi płuczemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać (zielone szparagi nie wymagają obierania). Zalewamy bardzo zimną wodą na ok. 10 min, osuszamy, skrapiamy olejem i obtaczamy je w nim.
Ziemniaki myjemy, kroimy na cienkie talarki, które osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy olejem rzepakowym.
Pasternak obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na paski, po długości, skrapiamy olejem.
Na rozgrzanym ruszcie grillujemy warzywa i mięso.
Polędwicę grillujemy z dwóch str. tylko raz odwracamy, czas w zależności od ich grubości, pamiętając, że im dłużej będziemy poddawać ją wysokiej temp. tym będzie twardsza. Im krócej tym lepiej. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Talarki grillujemy na złoty kolor z dwóch str. pod koniec doprawiamy solą. Z łatwością je odwrócimy, jak będą przypieczone.
Szparagi układamy jeden koło drugiego na ruszcie i grillujemy, powinny być chrupiące (szparagi na samym początku łatwo jest obrócić jednym ruchem dłoni, przez ich przetoczenie ). Lekko oprószamy solą.
Najmniej czasu wymaga pasternak, układamy je płasko na ruszcie i grillujemy tylko z jednej str., nie odwracamy i niczym nie doprawiamy. Smak ma pozostać czysty, słodkawy.
Całe danie prezentuje się świetnie i pewnie jeszcze lepiej smakuje. Polędwiczka to delikatne mięso, a grill wydobywa z niego głębię. Warto jednak postawić na solidny grill ogrodowy, a dania grillowe będą jeszcze smaczniejsze. W zależności od naszych upodobań może to był grill gazowy, grill ceramiczny, elektryczny czy na pellet.