Grillowana polędwiczka z talarkami, szparagami i pasternakiem

13 cze, 2017 | DANIA GŁÓWNE, GRILL, SZPARAGI, Wszystkie przepisy | 1 komentarz

Polędwiczka wieprzowa bardzo szybko się grilluje i im krócej tym lepiej smakuje. Ziemniaki  na talarki pozamieniane, równie szybko są grillowane, cienkie i chrupiące, smakiem, babcine talarki przypominające. Szparagi wiadomo są bardzo zdrowe, a prosto z grilla, wyjątkowe. Pasternak cienki maksymalnie, z grilla smakuje idealnie. Tylko pasternak niczym nie doprawiamy, a pozostałe składniki solą i pieprzem oprószamy. To proste połączenie mięsa z warzywami wygrywa swoimi smakami.

Składniki

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa,
  • pęczek zielonych szparagów,
  • kilka ziemniaków (3-4 szt. średniej wielkości),
  • duży pasternak,
  • olej rzepakowy,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku.

Przygotowanie

Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy w poprzek na plastry grubości ok. 2 cm. Każdy kładziemy na bok i delikatnie rozbijamy palcami. Mięso obtaczamy olejem rzepakowym z niewielką ilością soli (będziemy dosalać po grillowaniu) i pieprzem.

Szparagi płuczemy i odrywamy zdrewniałe końcówki.  Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać (zielone szparagi nie wymagają obierania). Zalewamy bardzo zimną wodą na ok. 10 min, osuszamy, skrapiamy olejem i obtaczamy je w nim.

Ziemniaki myjemy, kroimy na cienkie talarki, które osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy olejem rzepakowym.

Pasternak obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na paski, po długości, skrapiamy olejem.

Na rozgrzanym ruszcie grillujemy warzywa i mięso.

Polędwicę grillujemy z dwóch str. tylko raz odwracamy, czas w zależności od ich grubości, pamiętając, że im dłużej będziemy poddawać ją wysokiej temp. tym będzie twardsza. Im krócej tym lepiej. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Talarki grillujemy na złoty kolor z dwóch str. pod  koniec doprawiamy solą. Z łatwością je odwrócimy, jak będą przypieczone.

Szparagi układamy jeden koło drugiego na ruszcie i grillujemy, powinny być chrupiące (szparagi na samym początku łatwo jest obrócić jednym ruchem dłoni, przez ich przetoczenie ). Lekko oprószamy solą.

Najmniej czasu wymaga pasternak, układamy je płasko na ruszcie i grillujemy tylko z jednej str., nie odwracamy i niczym nie doprawiamy. Smak ma pozostać czysty, słodkawy.

1 komentarz

  1. Polgrill

    Całe danie prezentuje się świetnie i pewnie jeszcze lepiej smakuje. Polędwiczka to delikatne mięso, a grill wydobywa z niego głębię. Warto jednak postawić na solidny grill ogrodowy, a dania grillowe będą jeszcze smaczniejsze. W zależności od naszych upodobań może to był grill gazowy, grill ceramiczny, elektryczny czy na pellet.

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl