Ciasto drożdżowe masą kokosową z dodatkiem wanilii i mleczka kokosowego wysmarowałam, w mini roladki je poskręcałam. Wierzch jajkiem posmarowałam i cukrem trzcinowym posypałam. Po upieczeniu wyszły znakomicie i smakowały wyśmienicie. W pierwszej wersji, na kształt rogalików miałam je przygotować, ale jeszcze trzeba było obiad gotować, więc ciasto w całości rozwałkowałam, a wierzch nadzieniem posmarowałam. Na prostokąty pokroiłam i mini roladki z nich zrobiłam. Czas na ich przygotowanie maksymalnie zmniejszyłam i jeszcze obiad ugotować zdążyłam. Takie drożdżówki do szkoły, pracy czy na imprezę będą w sam raz, malutkie, smaczne, do zjedzenia na dwa, jeden raz.
Składniki
nadzienie:
- 300 g bardzo drobnych wiórek kokosowych,
- 200 ml mleka kokosowego
- 100 g cukru trzcinowego,
- 10 g cukier z prawdziwą wanilią,
- 2 jajka,
ciasto:
- 750 g mąki tortowej typ 450,
- 40 g świeżych drożdży,
- 200 ml mleka 2%,
- 70 g cukru pudru,
- 150 g masła,
- 3 małe jajka,
ponadto:
- jajko do posmarowania ciasta,
- mąka do podsypania,
- cukier trzcinowy do posypania.
Przygotowanie
Nadzienie:
Do garnka o szerokim dnie wsypujemy kokos, cukier trzcinowy i delikatnie prażymy, ciągle mieszając. Uważamy, żeby nam się nie przypalił. W momencie kiedy kokos będzie podgrzany, dodajemy cukier z prawdziwą wanilią, wlewamy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do przestygnięcia. Jajka roztrzepujemy, przelewamy do kokosu i całość dokładnie mieszamy.
Ciasto:
W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, do momentu, aż się roztopi. Do przestudzonego mleka, ale jeszcze ciepłego dodajemy rozkruszone drożdże i mieszamy do ich rozpuszczenia.
W dużym naczyniu (np. plastikowa miska) miksujemy jajka z cukrem, do uzyskania puszystej masy. Wlewamy mleko z roztopionym masłem i drożdżami, nadal miksujemy, stopniowo dodajemy mąkę. Kiedy ciasto będzie już na tyle gęste, że nie da się miksować, zaczynamy mieszać je dużą, drewnianą łyżką, dosypując pozostałą mąkę. Na sam koniec ciasto wyrabiamy ręką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na jak największy prostokąt ok. 60/45 cm. Nakładamy masę kokosową, równomiernie ją rozprowadzamy. Ciasto z kokosem za pomocą nożyka do pizzy kroimy na małe prostokąty, wielkość dowolna (np. 7/5 cm).(patrz zdjęcia ).
Rada: prostokąty nie muszą być jednakowej wielkości, po upieczeniu i tak wszystkie będą tak samo smakować.
Każdy prostokącik zwijamy na roladkę zaczynając od krótszego brzegu. Łączeniem układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy, delikatnie spłaszczamy, żeby podczas pieczenia nam się nie rozwinęły. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
Tą samą czynność powtarzamy z kolejnymi porcjami ciasta.
Rogaliki pieczemy ok 15 min w 180°C.
Gorące drożdżówki przekładamy na kratkę od piekarnika do przestygnięcia.
Smacznie wygladaja
A i smakują tak 🙂