Lubię tarty, bo pięknie wyglądają i przeróżne smaki w sobie chowają. Smakują na ciepło znakomicie, na zimno wyśmienicie. Moja tarta jest z kruchego ciasta dodatkiem pieprzu przygotowana, masą serowo-groszkowo-bazyliową zalana, a na niej szparagi i pomidorki są zanurzone, dodatkowo serem żółtym oprószone. Cudowna, kolorowa, smaczna, delikatna kremowa.
Składniki
forma do tarty o średnicy ok. 28 cm:
ciasto:
- 200 g maki krupczatki,
- 100 g mąki pszennej,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1 żółtko,
- 160 g zimnego masła,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,
- opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody,
masa:
- 200 g groszku zielonego (świeżego lub mrożonego),
- 270 g sera śmietankowo kanapkowego tłustego (w kostce),
- 3 jajka,
- garść świeżej bazylii,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- pieprz czarny mielony,
ponadto:
- garść zielonych szparagów,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 10 g sera długodojrzewającego np. Bursztyn.
Przygotowanie
Ciasto:
- Wszystkie składniki na ciasto energicznie i krótko zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Wody dodać, jeśli się nie klei, wszystko zależy od wielkości żółtka. Włożyć między dwa papiery do pieczenia, rozwałkować. Przenieść do formy, dokładnie wylepić dno i ścianki. Nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na ok. 30 min.
- Schłodzone ciasto piec ok. 15 min w 190°C.
Podczas pieczenia przygotować pozostałe składniki.
Warzywa:
- Pomidorki przekroić na połowę, ze szparagów oderwać stwardniałe końcówki (wystarczy wygiąć je w łuk, a same się odłamią). Od str. główki odmierzyć długość ok. 12 cm, pozostałą część odłożyć (można wykorzystać do innego dania np. zupy). Rada: jeśli macie grube szparagi można przeciąć na dwie równe części, po długości.
Masa:
- Wszystkie składniki przełożyć do miksera, zmiksować na gładką masę, doprawić pieprzem do smaku (NIE dodawać soli!).
Tarta:
- Ciasto wyjąć z piekarnika, odczekać 5 min, żeby lekko przestygło. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 175°C.
- Na kruchy spód przelać masę, wg własnej inwencji dodać szparagi, pomidorki, można dorzucić groszek i całość oprószyć startym serem i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 175°C, piec ok. 25 min.
- Podawać ze świeżą bazylią.
Twoja tarta wygląda i smakuje wspaniale: kolorowa, delikatna i kremowa. Ciasto kruche to zawsze dobry wybór, a masa serowo-groszkowo-bazyliowa dodaje wyjątkowego smaku. Na pewno warto spróbować!
Dziękuję bardzo 🙂 pozdrawiam :*
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Zapraszam na moje social media:
http://www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
http://www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
http://www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Dziękuję 🙂