Tarta serowo groszkowa ze szparagami i pomidorkami

19 maj, 2023 | DANIA JARSKIE, PRZYSTAWKI, SZPARAGI, TARTA | 4 Komentarze

Lubię tarty, bo pięknie wyglądają i przeróżne smaki w sobie chowają. Smakują na ciepło znakomicie, na zimno wyśmienicie. Moja tarta jest z kruchego ciasta dodatkiem pieprzu przygotowana, masą serowo-groszkowo-bazyliową zalana, a na niej szparagi i pomidorki są zanurzone, dodatkowo serem żółtym oprószone. Cudowna, kolorowa, smaczna, delikatna kremowa.

Składniki

forma do tarty o średnicy ok. 28 cm:
ciasto:

  • 200 g maki krupczatki,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 żółtko,
  • 160 g zimnego masła,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,
  • opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody,

masa:

  • 200 g groszku zielonego (świeżego lub mrożonego),
  • 270 g sera śmietankowo kanapkowego tłustego (w kostce),
  • 3 jajka,
  • garść świeżej bazylii,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • pieprz czarny mielony,

ponadto:

  • garść zielonych szparagów,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 10 g sera długodojrzewającego np. Bursztyn.

Przygotowanie

Ciasto:

  • Wszystkie składniki na ciasto  energicznie i krótko zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Wody dodać, jeśli się nie klei, wszystko zależy od wielkości żółtka. Włożyć  między dwa papiery do pieczenia, rozwałkować. Przenieść do formy, dokładnie wylepić dno i ścianki. Nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na ok. 30 min.
  • Schłodzone ciasto piec ok. 15 min w 190°C.
    Podczas pieczenia przygotować pozostałe składniki.

Warzywa:

  • Pomidorki przekroić na połowę, ze szparagów oderwać stwardniałe końcówki (wystarczy wygiąć je w łuk, a same się odłamią). Od str. główki odmierzyć długość ok. 12 cm, pozostałą część odłożyć (można wykorzystać do innego dania np. zupy). Rada: jeśli macie grube szparagi można przeciąć na dwie równe części, po długości.

Masa:

  • Wszystkie składniki przełożyć do miksera, zmiksować na gładką masę, doprawić pieprzem do smaku (NIE dodawać soli!).

Tarta:

  • Ciasto wyjąć z piekarnika, odczekać 5 min, żeby lekko przestygło. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 175°C.
  • Na kruchy spód przelać masę, wg własnej inwencji dodać szparagi, pomidorki, można dorzucić groszek i całość oprószyć startym serem i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 175°C, piec ok. 25 min.
  • Podawać ze świeżą bazylią.

4 komentarze

  1. CookUp

    Twoja tarta wygląda i smakuje wspaniale: kolorowa, delikatna i kremowa. Ciasto kruche to zawsze dobry wybór, a masa serowo-groszkowo-bazyliowa dodaje wyjątkowego smaku. Na pewno warto spróbować!

    Odpowiedz
    • Monika

      Dziękuję bardzo 🙂 pozdrawiam :*

      Odpowiedz
    • Monika

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl