Makaron z grzybami i kapustą zawsze kojarzył mi się z polskimi łazankami, ale chciałam wyruszyć w świat smakami i z makaronu chińskie danie przygotowałam do którego kapustę, cebulę i grzyby mun grillowane dodałam. Tak niewiele składników użyłam, ale smakiem się zaskoczyłam. Między miękkim makaronem kapusta i grzyby fajnie chrupały i ostrość dzięki olejowi z papryką miały. Cebula delikatnej słodkości nadała, a przyprawa garam masala, nuty korzennej dodała.
Składniki
- 250 g makaronu świderek pełnoziarnisty,
- olej rzepakowy – papryka ostra, pomidory i bazylia,
- 1 kg młodej kapusty,
- 30 g krojonych grzybów mun ,
- 2 duże białe cebule,
- 1 łyżeczka kminku całego,
- szczypta przyprawy garam masala,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
Przygotowanie
Grzyby mun namaczamy w gorącej wodzie, aż zmiękną, odcedzamy.
Cebulę obieramy, kroimy w plastry, posypujemy solą i szczyptą kminku. Cebulę i grzyby polewamy olejem rzepakowym i układamy na podwójnie złożonej foli aluminiowej (najpierw układamy cebulę, a na niej grzyby). Zakrywamy wszystko folią i układamy na rozgrzanym ruszcie grilla.
Kapustę myjemy, odrywamy zielone liście (nie wyrzucamy ich !), a główkę kroimy na 4 części. Kapustę polewamy olejem rzepakowym, tak, aby niewielka ilość znalazła się pomiędzy liśćmi. Zawijamy je w folię aluminiową.
Wszystko grillujemy pod przykrywą w 180-200°C, do miękkości.
Kapustę kroimy w paski i mieszamy z cebulą i grzybami.
Między czasie makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy, doprawiamy przyprawą garam masala, dodajemy pozostały kminek i mieszamy z kapustą i grzybami.
0 komentarzy