Lato bogate jest w owoce kolorowe, smaczne, zdrowe. Niektóre tylko w tym sezonie występują dlatego tak bardzo nam smakują. Same je zjadamy, czy do deserów, ciast dokładamy. Zapraszam na ciasto drożdżowe, które z dojrzałym bananem przygotowałam, a w nim dużą ilość borówek amerykańskich schowałam. Bardzo łatwe się je przygotowuje i super smakuje.
Składniki
na formę na tartę o średnicy ok. 27 cm:
- 250 g borówek amerykańskich,
- 20 g świeżych drożdży,
- 100 ml ciepłego mleka,
- szczypta soli,
- 60 g cukru pudru,
- 300 g mąki uniwersalnej,
- 1 duży dojrzały banan ok. 200 g,
- 2 średnie jajka,
ponadto:
- 1 łyżka mąki,
- masło do wysmarowania formy,
- 2 łyżki wiórek kokosowych, do podsypania,
- cukier puder do oprószenia ciasta.
Przygotowanie
Formę smarujemy masłem i obsypujemy kokosem.
W dużej misce w mleku mieszamy drożdże z dodatkiem 1 łyżki maki i 1 łyżki cukru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wbijamy jajka, dodajemy pozostały cukier i rozgniecionego banana, całość miksujemy za pomocą robota. Stopniowo dosypujemy mąkę cały czas miksując do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Umyte, osuszone borówki obtaczamy w mące.
Ciasto przekładamy na przygotowaną formę, delikatnie wyrównujemy i na całą powierzchnię dodajemy borówki. Wciskamy je w ciasto i pozostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia.
Pieczemy na dolnym poziomie w temp. 180°C ok. 30- 35 min. Przed wyjęciem wykonujemy test patyczkiem, żeby sprawdzić czy jest upieczone.
Rada: kiedy wierzch ciasta będzie przypieczony, przykrywamy papierem do pieczenia.
Ciasto pozostawiamy do przestygnięcia i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Uwielbiam takie ciasta z owocami. Niezależnie czy są to kruche czy drożdżowe. Dla mnie to smak lata. Super propozycja na wykorzystanie borówek!
Dziękuję bardzo i zapraszam na różne smakołyki z owocami i nie tylko 🙂 pozdrawiam 🙂