Babeczki pełnoziarniste z białą kiełbasą z nutą chrzanową

18 mar, 2021 | WIELKANOC, BABECZKI, PIECZYWO, PRZEKĄSKA | 0 komentarzy

Święta wielkanocne bez babek, babeczek jakoś sobie nie wyobrażamy, bo przecież do koszyczka chociaż jedną wkładamy. Ze słodkością, bakaliami je kojarzymy, z polewą, lukrem je lubimy. Na świąteczne danie żurek, czy barszcz biały też zjadamy, do którego, jajek, kiełbasy dokładamy. Ja te dwa dania połączyłam i słodkie babeczki na wytrawne zamieniłam. Idealne jako dodatek do żurku czy wielkanocnych sałatek. Ciasto na babeczki z mąki pełnoziarnistej przygotowałam, do którego, przyprawy i chrzan łagodny kremowym dodałam. W cieście białą kiełbasę schowałam i po upieczeniu pyszne, oryginalne, babeczki otrzymałam.

Składniki

na 12 szt.:

  • 200 g- 250 g białej kiełbasy NATTURINO

ciasto:

  • 500 g maki pszennej pełnoziarnistej,
  • 5 g suszonych drożdży,
  • 350 ml ciepłej wody,
  • ½ łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli, do smaku,
  • 4 duże łyżki chrzanu łagodnego kremowego,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżka suszonej cebuli,
  • 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku,

ponadto:

  • oliwa z oliwek do posmarowania ciasta,
  • mąka do podsypania.

Przygotowanie

Z kiełbasy zdejmujemy jelito, kroimy w drobną kostkę i  podsmażamy na suchej patelni, 2-3 min, przekładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Ciasto:

Do dużej miski wlewamy wodę w temp. pokojowej, dodajemy drożdże, cukier, 100 g mąki i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min.

Do zaczynu dodajemy sól, cebulę, majeranek, pieprz, chrzan kremowy (jeśli jest ostry, należy dodać do smaku), mieszamy. Wsypujemy 300 g mąki, za pomocą dużej drewnianej łyżki, mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Dodajemy pozostałą mąkę, 100 g i ręka wyrabiamy ciasto, ma być miękkie, delikatne. Kształtujemy kulę, zostawiamy w misce i przykrywamy folią spożywczą na ok. 40 min.

Przygotowujemy 12 foremek do babeczek, jeśli używamy sylikonowych, można je delikatnie natłuścić (nie jest to konieczne). Metalowe natłuszczamy, oprószamy mąką, nadmiar strzepujemy. Można też z papieru do pieczenia  wyciąć 12 kwadratów ok. 10/10 cm.

Ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę, rolujemy wałek i dzielimy na 12 równych części.

Babeczki:

Każdą z nich spłaszczamy w dłoniach, robimy krążek, na środek dodajemy po łyżce kiełbasy, ciasto sklejamy jak sakiewkę, i kształtujemy kulę. Rada: delikatnie oprószamy mąką, żeby ciasto nie przyklejało się do dłoni. Częścią łączenia przekładamy do foremki, czynność powtarzamy z pozostałym ciastem. Przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Babeczki przed pieczeniem delikatnie, za pomocą pędzelka, smarujemy oliwą i oprószamy  pieprzem. Pieczemy ok. 15 min.

 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl