Łosoś w makaronie pełnym zieleni

25 maj, 2021 | RYBY, MAKARON, SZPINAK | 0 komentarzy

Kilka składników przygotowujemy i z nich szybko, smacznie czarujemy. Prostota w wytrawne danie zamieniona to będzie uczta wymarzona. Makaron na al dente ugotowany, z cukinią, szpinakiem, oliwkami zmieszany, z łososiem połączony, koperkiem ozdobiony. Danie ekspresowe, w smaku wyjątkowe.

Składniki

  • 100 g Łososia atlantycki wędzony w dymie dębowym,
  • 250 g makaronu trzykolorowego np. świderki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 150 g cukinii,
  • 3 garście świeżego szpinaku baby,
  • 1 cebula dymka,
  • pęczek świeżego koperku,
  • sól himalajska do smaku,
  • 2 szczypty mielonego pieprzu cytrynowego,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • garść zielonych oliwek, całych lub w plasterkach.

Przygotowanie

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.

Cukinię, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę, dodajemy cukinię i przesmażamy ją 5 min. Wlewamy śmietankę, podgrzewamy 3 min, następnie dodajemy odcedzony makaron i oliwki. Doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i czarnym. Zdejmujemy z ognia, dokładamy szpinak, posiekany koperek, delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy kawałki łososia atlantyckiego wędzonego w dymie dębowym.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl