Kilka składników przygotowujemy i z nich szybko, smacznie czarujemy. Prostota w wytrawne danie zamieniona to będzie uczta wymarzona. Makaron na al dente ugotowany, z cukinią, szpinakiem, oliwkami zmieszany, z łososiem połączony, koperkiem ozdobiony. Danie ekspresowe, w smaku wyjątkowe.
Składniki
- 100 g Łososia atlantycki wędzony w dymie dębowym,
- 250 g makaronu trzykolorowego np. świderki,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 150 g cukinii,
- 3 garście świeżego szpinaku baby,
- 1 cebula dymka,
- pęczek świeżego koperku,
- sól himalajska do smaku,
- 2 szczypty mielonego pieprzu cytrynowego,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%,
- garść zielonych oliwek, całych lub w plasterkach.
Przygotowanie
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Cukinię, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę, dodajemy cukinię i przesmażamy ją 5 min. Wlewamy śmietankę, podgrzewamy 3 min, następnie dodajemy odcedzony makaron i oliwki. Doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i czarnym. Zdejmujemy z ognia, dokładamy szpinak, posiekany koperek, delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy kawałki łososia atlantyckiego wędzonego w dymie dębowym.
0 komentarzy