Przepis, zdjęcia na to danie, tutaj na swoim blogu miałam zapisane, jednak w schowku jako nieopublikowane. Tak pomyślałam, nie zdjęcie najważniejsze, ale wykonanie, a to jest proste, smaczne danie.
Składniki
na 4 porcje, czas przygotowania ok. 30 min
-
1 duży filet z kurczaka,
-
1 jajko,
-
2 łyżki mąki pszennej,
-
4 łyżki drobnego kokosu,
-
200 g makaronu spaghetti,
-
1 opakowanie serka jogurtowego,
-
50 g zielonych oliwek,
-
2 garści listków bazylii,
-
1 ząbek czosnku,
-
olej rzepakowy,
-
2 łyżki pestek dyni,
-
sól himalajska do smaku,
-
pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
Przygotowanie
Filet z kurczaka oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i kokosie. Smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru.
Pesto: listki bazylii, czosnek, oliwki, pestki dyni razem miksujemy, dodajemy 60 ml oleju i doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie miksujemy do połączenia się wszystkich składników.
Część mieszamy z serkiem Almette.
Makaron w lekko osolonej wodzie na al dente.
Gorący makaron mieszamy z pesto i serkiem, podajemy z kokosowym kurczakiem.
0 komentarzy