Cudowny torcik: na kruchych herbatnikach masy serowe poukładane, żelatyną zagęszczane, warstwa waniliowa, warstwa jagodowa i masa czekoladowa. Połączenie idealne, smaki genialne.
Składniki
na wysoką tortownicę o średnicy ok. 25 cm:
kruchy spód:
- 250 g herbatników kakaowych (dodatkowo 3-4 szt. do dekoracji),
- 80 g roztopionego masła,
masa sernikowa:
- 1 kg sera waniliowego na sernik (1 wiaderko, w temp. pokojowej),
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%,
- 25 g żelatyny,
- 350 g borówek amerykańskich,
masa czekoladowa:
- 150 g słodkiej śmietanki 30%,
- 150 g czekolady deserowej ok. 60% kakao,
- ewentualnie cukier puder.
Przygotowanie
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
kruchy spód:
Herbatniki połamać na mniejsze kawałki, zmiksować na bardzo drobno, wlać masło i jeszcze raz całość zmiksować. Równomiernie wylepić dno formy, docisnąć za pomocą np. dnem szklanki, wstawić do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
Ser podzielić na połowę.
masa serowa biała:
Do miseczki wsypać 10 g żelatyny, wlać 50 ml słodkiej śmietanki, wymieszać i odstawić na 10 min do spęcznienia. Podgrzać w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (nie doprowadzać do zagotowania) tylko tyle, żeby rozpuściła się żelatyna, pozostawić do lekkiego przestudzenia.
500 g sera zmiksować ok. 1 min na wysokich obrotach, (jeśli nie macie sera waniliowego, należy dosłodzić cukrem pudrem do smaku). Do żelatyny dodać 2 łyżki twarogu (żeby ją zahartować), wymieszać, przelać do sera i całość dokładnie zmiksować. Masę przelać na kruchy spód, włożyć do lodówki, żeby zastygła.
masa serowa jagodowa:
W miseczce 15 g żelatyny zalać śmietanką i przygotować ją jak wyżej.
Jagody zmiksować na gładko.
500 g sernika pierwsze zmiksować z jagodami, a następnie z rozpuszczoną i zahartowaną żelatyną. Można dosłodzić cukrem pudrem do smaku. Masą przelać na warstwę białą, wierzch wyrównać i wstawić do lodówki żeby zastygła.
Rada: żeby uzyskać dwa kolory jagodowe, wystarczy pierwsze do sera dodać 2/3 części jagód, przelać na białą masą, a pozostały ser wymieszać zresztą jagód.
masa czekoladowa:
Śmietankę podgrzać, dodać połamaną czekoladę, odczekać 2 min i całość wymieszać do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Przestudzić i polać nią sernik, posypać rozkruszonymi herbatnikami.
Całość pozostawić na min 5 godz. do schłodzenia.
0 komentarzy