Sernik waniliowo borówkowy bez pieczenia

21 maj, 2023 | DESERY, SERNIK, WALENTYNKI | 0 komentarzy

Cudowny torcik: na kruchych herbatnikach masy serowe poukładane, żelatyną zagęszczane, warstwa waniliowa, warstwa jagodowa i masa czekoladowa. Połączenie idealne, smaki genialne.

Składniki

na wysoką tortownicę o średnicy ok. 25 cm:

kruchy spód:

  • 250 g herbatników kakaowych (dodatkowo 3-4 szt. do dekoracji),
  • 80 g roztopionego masła,

masa sernikowa:

  • 1 kg sera waniliowego na sernik (1 wiaderko, w temp. pokojowej),
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 25 g żelatyny,
  • 350 g borówek amerykańskich,

masa czekoladowa:

  • 150 g słodkiej śmietanki 30%,
  • 150 g czekolady deserowej ok. 60% kakao,
  • ewentualnie cukier puder.

Przygotowanie

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

kruchy spód:

Herbatniki połamać na mniejsze kawałki, zmiksować na bardzo drobno, wlać masło i jeszcze raz całość zmiksować. Równomiernie wylepić dno formy, docisnąć za pomocą np. dnem szklanki, wstawić do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

Ser podzielić na połowę.

masa serowa biała:

Do miseczki wsypać 10 g żelatyny, wlać 50 ml słodkiej śmietanki, wymieszać i odstawić na 10 min do spęcznienia. Podgrzać w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (nie doprowadzać do zagotowania) tylko tyle, żeby rozpuściła się żelatyna, pozostawić do lekkiego przestudzenia.

500 g sera zmiksować ok. 1 min na wysokich obrotach, (jeśli nie macie sera waniliowego, należy dosłodzić cukrem pudrem do smaku). Do żelatyny dodać 2 łyżki twarogu (żeby ją zahartować), wymieszać, przelać do sera i całość dokładnie zmiksować. Masę przelać na kruchy spód, włożyć do lodówki, żeby zastygła.

masa serowa jagodowa:

W miseczce 15 g żelatyny zalać śmietanką i przygotować ją jak wyżej.

Jagody zmiksować na gładko.

500 g sernika pierwsze zmiksować z jagodami, a następnie z rozpuszczoną i zahartowaną żelatyną. Można dosłodzić cukrem pudrem do smaku. Masą przelać na warstwę białą, wierzch wyrównać i wstawić do lodówki żeby zastygła.

Rada: żeby uzyskać dwa kolory jagodowe, wystarczy pierwsze do sera dodać 2/3 części jagód, przelać na białą masą, a pozostały ser wymieszać zresztą jagód.

masa czekoladowa:

Śmietankę podgrzać, dodać połamaną czekoladę, odczekać 2 min i całość wymieszać do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Przestudzić i polać nią sernik, posypać rozkruszonymi herbatnikami.

Całość pozostawić na min 5 godz. do schłodzenia.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl