Ciasto na pierożki ze szpinakiem przygotowałam i małe krążki powycinałam. Pasztetem dworskim je wypełniłam, kapary dodałam i ciasto skleiłam. Gdy je ugotowałam to masełkiem polałam, tymianku, pieprzu i kiełków brokuł dodałam. Takie pierożki z pasztetem smakują genialnie i wyglądają niebanalnie.
Składniki
ciasto:
- 1 jajko,
- 250 g maki pszennej typ 500,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 50 g świeżego szpinaku (dwie garście),
ponadto:
- 260 g pasztetu dworskiego,
- 50 g kiełków z brokułów,
- ziarenka kapary,
- masło klarowane,
- świeży tymianek,
- pieprz zielony świeżo zmielony do smaku,
- sól do wody,
- mąka do podsypania ciasta.
Przygotowanie
Szpinak miksujemy blenderem z dodatkiem oleju rzepakowego.
Mąkę, sól, 100 ml letniej wody łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy szpinak, zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolite gładkie ciasto w kolorze zielonym. W razie potrzeby dodajemy mąki. Formułujemy kulę przekładamy do miski, przykrywamy ciepłym talerzem i pozostaw na ok. 15 min. Ciasto zrobi się elastyczne, będzie się dobrze wałkować i sklejać.
Pasztet dworski wyjmujemy z opakowań i rozgniatamy widelcem, żeby był miękki.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy za pomocą literatki kółka, nakładamy pasztet dodajemy po jednym ziarenku kapary i sklejamy.
Pierogi gotujemy 2 – 3 min od wypłynięcia w lekko osolonej wodzie. Polewamy roztopionym masłem, doprawiamy zielonym pieprzem, posypujemy posiekanym tymiankiem.
poproszę o wysyłkę 🙂
Zjedzone 😛