Ciasto z całych jajek przygotowane, do tego mleczko kokosowe dodane, na 4 krążki rozwałkowane i jak pizza porcjowane. Trójkąciki wysmażone, na papierze osuszone, w lukrze maczane i wiórkami kokosowymi obsypane. Szybkie, łatwe, bez wyczekiwania, małe pączki kokosowe gotowe są do zjadania. Chwilę tylko czekamy i z tej porcji 32 pączki mamy.
Składniki
- 350 g mąki,
- 25 g drożdży,
- 100 m mleczka kokosowego,
- 50 g cukru białego,
- szczypta soli,
- 50 g masła,
- 2 jajka,
- 1 łyżka spirytusu,
ponadto:
- ok. 1 ½ szklanki cukru pudru na lukier,
- płatki lub wiórka kokosowe,
- 1 l oleju rzepakowego do smażenia.
Przygotowanie
Masło roztapiamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Jajka miksujemy z dodatkiem cukru, soli i rozkruszonych drożdży. Dodajemy masło, mleczko kokosowe, spirytus i stopniowo dosypujemy przesianą mąkę (miksujemy ). Mąki dodajemy tyle, żeby uzyskać gładką, ale kleistą konsystencję.
Ciasto dzielimy na 4 porcje i każdą z nich wałkujemy na krążek o średnicy ok. 12 cm. Następnie nożykiem np. do pizzy ciasto dzielimy na 8 trójkącików, jak na pizze. Trójkąciki z ciasta rozdzielamy, żeby się nie posklejały, przykrywamy papierowym ręcznikiem lub ściereczka na ok. 15 min.
W tym czasie rozgrzewamy olej.
Wykonujemy próbę smażenia, czyli wrzucamy na rozgrzany olej 1 trójkącik i sprawdzamy czy się rumieni, jednocześnie zwiększając swoją objętość.
Pączki smażymy z dwóch stron, powoli, żeby miały czas na wyrośnięcie. Przekładamy na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru oleju i układamy na kratce z piekarnika.
Lukier:
Cukier puder mieszamy z 2-3 łyżkami ciepłej przegotowanej wody. Ma być lekko lejący.
Każdy pączek maczamy w lukrze i przyklejamy na wierzch płatki kokosowe. Można zamiast płatków posypać wiórkami kokosowymi.
Rada: ilość mąki jakiej dodamy zależy też od wielkości jajek, dlatego dodajemy ją stopniowo.
0 komentarzy